Reacţia BNR la atacurile virulente ale PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Suciu va realiza emisiunea „Context“

Banca Naţională a României (BNR) reacţionează la atacurile PSD, care i-a cerut să folosească rezerva valutară pentru a apăra leul.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a respins ideea ca banca centrală să-şi folosească rezerva pentru a susţine leul.

„Îi asigurăm pe cei care au făcut postarea că BNR este, desigur, foarte preocupată de cei care au credite, dar este la fel de preocupată şi de cei 10 milioane de cetăţeni care au depozite în bănci. Ca dovadă, dobânda de politică monetară este de 2,5 %, ca în SUA, şi nu am mai schimbat-o de mai bine de jumătate de an. Analiştii fără nume, care văd euro la 2 lei şi dobânda tot la 2%, se vede că nu au lucrat niciodată cu piaţa şi mai ales cu pieţele internaţionale, de vreme ce fac asemenea recomandări”, a declarat Dan Suciu pentru G4Media.ro.

PSD a lansat mai multe atacuri la adresa BNR, în ultimele zile, spunând că banca centrală este singura instituţie „abilitată să administreze «controlat» cursul” şi solicitându-i să folosească rezerva valutară pentru a apăra cursul. 

„Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda naţională. Alături de milioanele de români care au de platit rate la bănci, solicităm BNR să îşi facă datoria!”, arăta PSD, vineri, într-o postare pe Facebook.

Joi, PSD scris că „singura instituţie abilitată să administreze «controlat» cursul Leu-Euro este Banca Naţională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs”.

Banca Naţională a României a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,7648 lei, aceasta fiind a 11-a oară, în luna ianuarie, când euro atinge un nou nivel record.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite