SUA presează Raiffeisen să renunţe la preluarea unui participaţii la Strabag de la un oligarh rus

0
Publicat:

Autorităţile de la Washington fac presiuni asupra grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International să renunţe la intenţia de a prelua de la un oligarh rus o participaţie în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de construcţii Strabag, au dezvăluit pentru Reuters mai mulţi oficiali din apropierea acestui dosar.

Foto logo rusesc Reiffeisen Bank
SUA presează Raiffeisen să renunţe la preluarea unui participaţii la Strabag de la un oligarh rus

La finele anului trecut, Raiffeisen a anunţat că are de gând să cumpere o participaţie la grupul austriac Strabag de la o companie de construcţii controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska.

Banca austriacă susţine că această tranzacţie este o modalitate prin care să deblocheze o parte din miliardele de euro pe care în prezent le are blocate în Rusia şi, de asemenea, o posibilitate pentru reducerea legăturilor cu aceasta, în condiţiile în care în prezent Raiffeisen Bank International este cea mai mare bancă occidentală care a mai rămas prezentă pe piaţa rusească.

Sursele citate de Reuters susţin că în ultimele săptămâni mai mulţi oficiali din cadrul Trezoreriei SUA şi-au exprimat îngrijorările cu privire la tranzacţia dintre Raiffeisen şi oligarhul rus, cu prilejul unor reuniuni cu reprezentanţii băncii şi autorităţile austriece. Oficialii americani ar fi subliniat faptul că Oleg Deripaska se află pe lista persoanelor vizate de sancţiunile SUA.

Sursele au adăugat că oficialii guvernamentali americani, care sunt de părere că Deripaska va beneficia de pe urma vânzării participaţiei sale la Strabag, au cerut Raiffeisen să dea mai multe detalii cu privire la persoanele fizice şi companiile implicate în această tranzacţie. În eventualitatea în care Raiffeisen va decide să meargă mai departe şi se va dovedi că tranzacţia încalcă sancţiunile americane, Washingtonul ar putea impune penalităţi băncii austriece, au subliniat sursele.

Având în vedere poziţia americanilor, o sursă a precizat că autorităţile austriece ar urma să amâne eliberarea unei autorizaţii pentru tranzacţia dintre Raiffeisen şi Oleg Deripaska, iar o altă sursă a spus că şi banca austriacă se pregăteşte să renunţe la tranzacţie.

Un purtător de cuvânt de la Raiffeisen a afirmat că banca austriacă "a verificat cu atenţie dacă tranzacţia privind Strabag respectă toate sancţiunile în vigoare, înainte de semnare", adăugând că în ultimele săptămâni a "înştiinţat toate autorităţile relevante, inclusiv Trezoreria SUA şi Oficiul pentru Controlul Activelor Străine SUA (OFAC). Se înţelege de la sine că RBI nu va continua cu o tranzacţie care ar încălca sancţiunile sau ar expune RBI riscului de a fi sancţionată".

La doi ani de la debutul invaziei din Ucraina, prezenţa în continuare a Raiffeisen în Rusia scoate în evidenţă relaţiile strânse dintre Austria şi Rusia. Raiffeisen Bank International oferă servicii vitale pentru milioane de clienţi ruşi care vor să trimită euro sau dolari peste hotare.

Intervenţia Washingtonului este posibil să împiedice una dintre cele mai importante tranzacţii occidentale în Rusia de la debutul războiului din Ucraina şi pune şi mai multe presiuni asupra băncii austriece care intermediază plăţi internaţionale în valoare de miliarde de euro pentru ruşi.

Raiffeisen Bank International (RBI) acoperă 12 pieţe din regiune. Aproape 45.000 de angajaţi deservesc 18,6 milioane de clienţi prin aproximativ 1.500 de puncte de lucru, majoritatea fiind situate în ECE. Acţiunile RBI sunt listate la Bursa din Viena. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite