Raiffeisen, investigată în Austria pentru plăţi care implică Rusia. Ce acuzații i se aduc

0
Publicat:

Autoritatea de Supraveghere a Pieţei Financiare din Austria (FMA) investighează Raiffeisen Bank International (RBI) pentru deficienţe privind combaterea spălării banilor, a anunţat joi grupul bancar austriac, transmite Reuters.

Sediul unei agenţii Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank este investigată în Austria pentru deficienţe privind combaterea spălării banilor

Investigaţia se concentrează pe aşa numitele reguli de "cunoaştere a clientului", menite să prevină spălarea banilor.

Anunţul vine într-un moment în care RBI (Raiffeisen Bank International AG), cea mai mare bancă occidentală prezentă în Rusia, este de asemenea investigată de Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC). Grupul bancar austriac a primit o solicitare de la OFAC pentru "a clarifica operaţiunile cu plăţi şi procesele aferente menţinute de RBI în contextul recentelor evoluţii legate de Rusia şi Ucraina".

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că ancheta din Austria vizează plăţi care implică Rusia şi datele publicate de International Consortium of Investigative Journalists (o reţea globală independentă de jurnalişti de investigaţie) în cadrul proiectului intitulat "Cyprus Confidential".

Un purtător de cuvânt al RBI a precizat că banca a fost informată în ianuarie de constatările FMA şi va face apel la orice sancţiune, deşi încă nu a fost pronunţată niciuna. "Ancheta vizează plăţile vechi, până în 2020", a precizat purtătorul de cuvânt al RBI.

Autoritatea de Supraveghere a Pieţei Financiare din Austria examinează plăţi care implică trei clienţi, procesate între 2017 şi 2020, ancheta putând duce la amenzi, a precizat RBI.

Banca a precizat că FMA crede că "nu şi-a îndeplinit complet obligaţiile sale administrative".

Banca a oferit, de asemenea, o actualizare cu privire la ancheta SUA, descriind încercările OFAC „de a clarifica afacerile de plăți... întreținute de RBI cu băncile corespondente din SUA, în lumina evoluțiilor legate de Rusia și Ucraina”.

O încălcare a sancțiunilor americane poate avea ca rezultat amenzi, înghețarea conturilor sau încetarea relațiilor de afaceri cu băncile corespondente din SUA”, scrie acesta.

Amintim că în decembrie, Austria şi-a dat acordul pentru cel de al 12-lea pachet de sancţiuni europene care vizează Rusia, după ce Ucraina a scos grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International de pe o listă neagră.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite