STUDIU Micii întreprinzători au păstrat salariile şi angajaţii, în ciuda crizei declanşate de Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea întreprinderilor mici şi microîntreprinderilor au păstrat angajaţii şi salariile, în ciuda faptului că se confruntă cu probleme financiare grave ca urmare a crizei declanşate de noul coronavirus.

Aceasta este concluzia după analiza datelor parţiale ale unui studiu la care au participat, până în prezent, aproape 1.000 de IMM-uri. Cercetarea este încă în derulare şi este realizată de Ingenius Hub, în cadrul reţelei Ingenius NET, prin campania „Construim Împreună #ViataDupaCOVID”.

Concluziile studiului mai arată că, deşi au dificultăţi financiare şi nu au rezerve pentru a se susţine mai mult de una-două luni, microîntreprinderile şi întreprinderile mici au avut, în general, pe lângă tendinţa de a menţine toate locurile de muncă şi pe acelea de a trece la digitalizare, şi de a se adapta pentru a menţine un grad ridicat de funcţionare. Este însă cert că majoritatea companiilor cu până în 50 de salariaţi, deşi uşor adaptabile, nu au capacitatea să reziste fără sprijin imediat.

„Într-o criză de asemenea proporţii, suntem înclinaţi să ne concentrăm pe salvarea celor mari, pentru că ei contribuie cel mai mult la ecosistem şi prăbuşirea lor are efect în cascadă. Cel mai adesea suntem tentaţi să nu acordăm atenţie firmelor mici, însă rezultatele parţiale ale cercetării noastre arată că acestea pot fi un factor de stabilitate, iar nevoile lor nu sunt foarte mari. Cu măsuri relativ simple şi cu costuri suportabile, companiile mici pot fi cel mai uşor re-echilibrate, iar stabilizarea acestora are impact imediat şi generează momentum pentru a lua apoi măsuri specifice în beneficiul companiilor mari” , a concluzionat Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Din cele circa 550.000 de companii care funcţionează în România, peste 400.000 sunt microîntreprinderi şi întreprinderi mici. Totodată, IMM-urile răspund pentru jumătate din economie şi aproximativ 2,5 milioane de salariaţi, cu o cifră de afaceri de aproape 1 miliard de euro pe zi.

La un calcul ipotetic, dacă Guvernul ar acorda subvenţii de câte 10.000 euro tuturor companiilor micro şi mici, care păstrează integral locurile de muncă, cu 2% din PIB am salva aproape jumătate din economie şi jumătate din locurile de muncă.

O soluţie parţială ar fi lansarea unor apeluri simple din sumele rămase din alocarea pe programul 2014-2020, din fonduri structurale aferente POC şi POCU, care să propună măsuri de digitalizare sau dezvoltare pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi care, pentru o bună parte dintre acestea, ar însemna sprijinul necesar pentru redresare”, mai spune Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Campania „Construim Împreună #ViataDupaCOVID19”, iniţiată de Ingenius HUB prin intermediul reţelei Ingenius NET, este un demers rezultat ca urmare a neliniştii înregistrate în toate zonele relevante pentru mediul de business: companii, organizaţii non-profit, instituţii publice sau de cercetare. Obiectivul său este realizarea unei evaluări realiste şi corecte a situaţiei, în baza căreia să putem construi un apel unitar către autorităţile îndreptăţite să aplice un set închegat de soluţii adaptate la nevoile şi aşteptările reale ale mediului de afaceri.

Ingenius Hub face apel în continuare către organizaţiile care doresc să participe la cercetarea de piaţă să completeze chestionarul.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite