Studiu: 1% din populaţia globului va deţine jumătate din avuţia mondială în 2016, mult mai mult decât înaintea crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai bogaţi oameni din lume, reprezentând 1% din populaţia globului, vor deţine în 2016 o avere cumulată echivalentă cu cea deţinută de restul de 99% din populaţia lumii, a apreciat luni Oxfam, o organizaţie non-guvernamentală britanică, într-un studiu publicat înainte de Forumul Economic Mondial de la Davos.

Potrivit acestui raport, partea din avuţia mondială care revine celor mai bogaţi 1% a crescut până la 48% în 2014 de la 44% în 2009 şi este posibil să treacă pragul de 50% în 2016. Din restul de 52% din avuţia mondială aproape 46% este deţinut de restul celor 20% dintre cei mai înstăriţi în timp ce 80% din populaţia mondială nu îşi împarte decât 5,5% din patrimoniul mondial.

În 2014, membrii elitei internaţionale deţineau, în medie, o avuţie de 2,7 milioane de dolari fiecare în timp ce 80% din populaţia mondială deţine în medie 4.166 de dolari fiecare, se arată în raport.

O cincime dintre cei mai bogaţi oameni la nivel global „au afaceri în sectoarele financiar şi de asigurări“, averea acestora avansând cu 11% anul trecut. Miliardarii din domeniile farmaceutic şi îngrijirea sănătăţii au avut chiar mai mult de câştigat în 2014, activele acestora urcând cu 47% faţă de anul precedent.

„Amploarea inegalităţilor la nivel mondial este pur şi simplu vertiginoasă şi prăpastia dintre bogaţi şi restul populaţiei se adânceşte rapid“, a declarat directorul Oxfam, Winnie Byanyima.

"Reduceţi evaziunea fiscală şi taxaţi capitalul, nu munca"

Pentru a combate această inegalitate extremă, Oxfam cere statelor să rezolve problema evaziunii fiscale, să taxeze mai mult capitalul decât munca, să introducă salariul minim şi să îmbunătăţească serviciile publice.

Studiul Oxfam se bazează datele furnizate de Credit Suisse şi de Forbes.

Byanyima va fi unul dintre preşedinţii care vor conduce dezbaterile Forumul Economic Mondial, care se va desfăşura între 21 şi 24 ianuarie la Davos, în Elveţia, potrivit AFP. La eveniment vor participa peste 300 de lideri politici importanţi, printre care se numără cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez François Hollande, liderul italian Matteo Renzi, premierul chinez Li Keqiang şi secretarul de stat al SUA John Kerry.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/evaziune-fiscal" target="_blank">View the story "evaziune fiscală" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite