UPDATE Guvernul a convenit cu FMI reluarea privatizării pentru CFR Marfă. FMI a cerut oprirea programului „Prima Maşină“. Negocierile continuă sâmbătă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii FMI se întâlnesc azi cu miniştrii Cabinetului Ponta
Experţii FMI se întâlnesc azi cu miniştrii Cabinetului Ponta

Negocierile dintre autorităţi şi delegaţia FMI-CE vor continua şi sâmbătă, în special pe subiecte privind finanţele şi energia, fiind patru teme unde părţile nu au ajuns la un acord, în timp ce la CFR Marfă s-a convenit reluarea privatizării, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

UPDATE "Sunt patru teme pe care nu s-au înţeles. Discuţiile vor continua mâine (n.r.- sâmbătă), în principal pe finanţe şi pe energie. CE şi FMI au cerut să se renunţe la programul «Prima Maşină», iar Guvernul a transmis că nu va renunţa. De fapt, au arătat că în şedinţa de în şedinţa de Guvern de marţi va fi introus spre aprobare plafonul de garanţii 350 de milioane lei şi va fi prelungit termenul pentru înscrierea băncilor în program până la 2 martie", au spus sursele citate.

Discuţiile nu s-au încheiat până la ora transmiterii acestei ştiri, dar sursele au explicat că s-a convenit ca negocierile pe mai multe teme să fie reluate sâmbătă.

Prin programul "Prima Maşină", statul va garanta creditul bancar contractat pentru achiziţia unui autoturism nou, iar preţul maxim al maşinii care poate fi astfel cumpărată este de 50.000 lei plus TVA.

Guvernul a încercat în 2013 să privatizeze CFR Marfă, însă procesul nu a fost finalizat deoarece investitorul selectat, omul de afaceri Gruia Stoica, nu a livrat banii în conturi, invocând nerespectarea promisiunilor statului. 


Miercuri, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, declara că vineri sau sâmbătă vom şti dacă România mai are sau nu acord cu FMI. „Întâlnirea probabil cea mai importantă cu toţi miniştrii şi momentul în care vom încerca să ajungem la un consens va fi vineri şi probabil vineri seară sau sâmbătă dimineaţă vom şti dacă avem sau nu în continuare un acord în condiţiile pe care bineînţeles să le agreem“, a afirma Vâlcov.

În aceeaşi zi, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a afirmat că banca centrală este pregătită pentru orice scenariu, dar că negocierile dintre Guvern şi delegaţia FMI „merg bine“.

Joi, Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, anunţa că FMI cere renunţarea la ajutoarele de stat, o altă mare problemă fiind ştergerea arieratelor companiilor de stat

Comisia Europeană a emis recent un raport în care arată că România are mai multe companii şi regii de stat decât media europeană, iar acestea generează doar 8% din producţia ţării, funcţionează „suboptimal“ şi au o profitabilitate mică şi datorii mari. În plus, notează Comisia Europeană, guvernanţa corporativă din companiile de stat este slabă, reformele întârzie, iar privatizările şi restructurările sunt amânate. Per total, notează Comisia Europeană, companiile româneşti de stat nu generează destul profit cât să îşi plătească datoriile, din moment ce profitul operaţional generat este de doar 0,4% din PIB, faţă de datorii de 3,4% din PIB.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/acord-fmi" target="_blank">View the story "acord fmi" on Storify</a>]

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite