Zeci de mii de români pot primi câte 20.000 de lei pentru panouri fotovoltaice. Când încep înscrierile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a alocat peste 93 de milioane de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, de program putând beneficia circa 33.000 de gospodării, care vor primi o finanţare de câte 20.000 de lei.

Potrivit Ministerului Mediului, înscrierile se pot face începând cu data de 9 septembrie, lista instalatorilor validaţi putând fi consultată la finalul acestui articol.

„33.000 de potenţiali beneficiari ce-şi vor instala panouri fotovoltaice vor primi câte 20.000 de lei finanţare. Mă bucur că, împreună cu Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului pentru Mediu, am găsit soluţia ca acest program mult aşteptat de români să fie finanţat din fonduri europene deoarece, altfel, ar fi fost un efort prea mare pentru bugetul de stat. În plus, va fi benefic pentru populaţie deoarece energia solară este gratuită şi poate fi folosită oriunde, iar costurile de întreţinere ale sistemelor fotovoltaice sunt minime. Deţinătorii de panouri vor putea livra surplusul către reţeaua naţională, amortizându-şi astfel investiţia”, a precizat viceprim-ministrul Daniel Suciu.

Beneficiarii sunt persoane fizice din mediul urban şi rural din cele 7 regiuni „mai puţin dezvoltate” (Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest, Vest, Nod-Vest şi Centru), care încheie un contract în vederea obţinerii finanţării nerambursabile cu Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Citeşte şi:

Cât te costă independenţa de furnizorul de energie electrică şi în cât timp amortizezi investiţia

Concret, prin acest proiect, statul subvenţionează cu până la 20.000 de lei persoanele fizice care doresc să-şi monteze panouri fotovoltaice acasă pentru:

-  cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric);

-  cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice).

Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului.

Pentru obţinerea fondurilor, cei interesaţi trebuie să meargă la un instalator validat de AFM, pentru înscriere, cu următoarele documente:

-  cerere de finanţare tehnoredactată;

-  copia actului de identitate;

-  extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile;

-  rezultat pentru dreptul de proprietate;

-  dovezi că nu are restanţe la taxe şi impozite.

Programul este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, gestionat de MDRAP. Alocarea financiară totală este de 107.396.471 euro, din care:

-  93.150.000 euro - din FEDR

-  14.246.471 euro - finanţare de la bugetul de stat.

Lista instalatorilor validaţi

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite