Vlădescu nu ştie, deocamdată, cum va aplica impozitul forfetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă toţi oficialii din Finanţe fac tot felul de declaraţii despre aplicarea impozitului forfetar, care se va face cel mai probabil din vară, nici măcar Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice nu ştie, exact, cum va fi calculat acesta.

Potrivit lui Sebastian Vlădescu, oficialii din Finanţe nu ştiu, deocamdată, cum vor defini noţiunea de „vad comercial" şi în funcţie de ce parametri se va calcula impozitul forfetar pentru fiecare sector economic în parte.

„În aceste zone va trebui găsit un parametru de impozitare, şi va mai trebui definită noţiunea de vad comercial. Aici vom avea principala problemă în opinia mea, nu dacă impozităm suprafaţa, numărul de scaune, lungimea barului sau puterea boxelor dintr-un bar. La pompe funebre se poate discuta despre numărul de operaţiuni", a declarat, ieri, Vlădescu.

Vor fi supuse impozitului forfetar 26 de categorii de societăţi. Noutăţile forfetarului le constituie societăţile cu activităţi în turism, dar şi saloanele de înfrumuseţare, spălătoriile sau firmele de pompe funebre.

Reprezentanţii din turism susţin că apicarea impozitului forfetar în cazul pensiunilor mici şi a caselor de vacanţă va creşte substanţial turismul „la negru".

Peste un sfert din pensiunile din ţara noastră nu sunt clasificate şi nu plătesc niciun fel de taxe şi de impozite. Asta pentru că ele nu sunt înregistrate nicăieri şi funcţionează sub titulatura de „casă de vacanţă". „Nici nu poţi să intri să-i verifici, că spun că sunt casă particulară şi turiştii din curte sunt rudele sau prietenii lor", afirmă Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Evaziunea este combătută prin controale

Premierul Emil Boc spune că în domenii precum industria hotelieră şi restaurantele evaziunea fiscală nu poate fi combătută decât prin aplicarea impozitului forfetar. Experţii fiscali sunt de altă părere şi spun că soluţia stopării evaziunii ţine, mai ales, de instrumente de control strict.

Consultantul fiscal Gabriel Biriş consideră că impozitul forfetar nu are nicio legătură cu economia de piaţă, ci cu „economia de bazar". „Impozitul minim transformă economia într-una de bazar. Problema reală ţine de declararea veniturilor şi de înregistrarea TVA. Autorităţile trebuie să înăsprească toate controalele fiscale, dar să ia şi măsuri complementare", a declarat Biriş.

Primul termen de plată al impozitului minim în acest an este 25 ianuarie. Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF)  spune că în 2009 încasările din acest impozit au fost de 592,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă 0,1% din Produsul Intern Brut (PIB).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite