Virgil Popescu: ANPC va putea amenda furnizorii de energie cu până la 200.000 de lei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
virgil popescu foto facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi că ANPC, instituţie aflată sub coordonarea Ministerului Economiei, va putea aplica amenzi mult mai mari furnizorilor de energie, de până la 200.000 de lei.

„Ţinând cont că Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor este în coordonarea Ministerului Economiei şi au o lege de organizare a lor, Ministerul Economiei a venit cu observaţii şi toţi suntem de acord cu posibilitatea ca ANPC să poată da amenzi operatorilor între 20.000 – 200.000 lei”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, în cadrul unui eveniment organizat de DCNews.

Potrivit acestuia, e un text de lege care modifică legea de funcţionare a ANPC.

Până acum, spune el, ANPC maximul pe care putea să-l dea era 50.000 lei.

Referindu-se la modificările din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, mai exact la actul normativ ce urmează să fie adoptat marţi de Guvern, el a afirmat:

„Practic, pentru februarie şi martie mărim plafonul de la 300 kWh la 500 kWh la energie electrică, iar la gaze naturale de la 200 mc la 300 mc. Scădem plafonul pentru persoane fizice de la 1 leu cu toate taxele incluse, la 80 de bani pentru cei care consumă mai mul de 500 kWh.

Acordăm o compensare, practic pentru cei care consumă până în 500 kWh, undeva la 68 de bani. Cei care consumă până în 300 mc, îl ducem undeva la 22 de bani/kWh la gazul natural. Practic reaşezăm pentru ultimele 2 luni din această iarnă întreaga ordonanţă, având condiţii mult mai bune pentru cetăţeni”.

De asemenea, spune el, ne adresăm şi consumatorilor noncasnici şi intrustriei şi instituţiilor publice cu plafonul de 1 leu pentru energia electrică cu toate taxele şi 37 bani pentru gazele naturale cu toate taxele incluse, exceptând aici marii consumatori de energie care au beneficiat de o schemă de compensare separată pe Ordonanţa 81 şi suntem în notificare la Bruxelles pentru prelungirea ei.

• Nu se poate aplica retroactiv. Va avea un termen clar de la 1 februarie.

• Vom discuta în Coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi şi în funcţie de evoluţia preţurilor ce vom face după 1 aprilie.

• Pe acolo se duce impactul bugetar: 3 miliarde lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite