Un angajat al ASF demască neregulile din instituţie: rude ale unor lideri PSD, angajate fără concurs pe salarii de 4.000 euro/lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Marcu, preşedintele ASF
Nicu Marcu, preşedintele ASF

Un angajat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie care stă pe un munte de bani, gestionând cele mai bogate pieţe, precum cea a asigurărilor şi a pensiilor private, a divulgat miercuri în Senat o serie de nereguli din cadrul instituţiei.

Cristian Muntean, angajat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a vorbit despre favorizarea asigurătorilor prin aplicarea de sancţiuni simbolice ori angajări pe criterii de rudenie (gineri, soţii) şi interese personale (amante).

Acesta le-a prezentat senatorilor un memoriu, în care îl acuză printre altele pe preşedintele Nicu Marcu că a angajat fără concurs zeci de persoane, inclusiv pe ginerele liderului PSD Paul Stănescu, Robert Marius Modan.

„În primele 30 de zile de la instalarea în funcţie a lui Nicu Marcu, acesta a numit prin delegare, fără concurs, în funcţie de conducere pe ginerele leaderului PSD Paul Stănescu, care se numeşte Robert Marius Modan.

In acest fel, ginerele lui Paul Stanescu a ajuns sa castige 4000 de euro net/luna + prime, toata lumea din institutie stiind faptul ca ginerele lui Paul Stanescu este protejatul lui Nicu Marcu”, a spus Muntean.

doc 2

În plus, susţine Muntean, în lunile februarie, martie şi aprilie 2021, Nicu Marcu, făcut presiuni asupra unor angajaţi determinându-i sa semneze un act aditional de micsorare a salariului, pentru ca “e greu sa iti gasesti serviciu in timp de pandemie”. 99% dintre angajatii carora li s-a solicitat acest lucru, au semnat acel act aditional.

În tot acest timp, atât preşedintele, cât şi întreg consiliul ASF nu şi-au micşorat salariile în semn de solidaritate, astfel încât au fost reduse salariile personalului tehnic, în timp ce veniturile de zeci de mii de euro pe luna + bonusuri ale consiliul ASF au rămas intacte. ", acuză Cristian Muntean în Memoriu.

Salariul mediu net de bază în ASF este de 10.000 de lei (peste 2.000 de euro), iar membrii conducerii ASF au venituri nete lunare care ating şi 14.000 de euro.

Citeşte şi: Ce salarii de nababi au şefii din ASF. Cel mai mic venit depăşeşte 70.000 de euro anual

Amenzi simbolice date asigurătorilor şi procese pierdute

Cristian Muntean reclamă printre altele faptul că "din iulie 2020, sub mandatul lui Nicu Marcu, presedinte al ASF, gradul de conformitate al asigurătorilor s-a deteriorat semnificativ, iar in consecinta, numarul de reclamaţii a crescut exponenţial.

În luna iulie 2020, ASF înregistra aproximativ 2.200 de reclamaţii/luna, iar la zece luni distanţă de la preluarea mandatului de presedinte al ASF al lui Nicu Marcu, ASF înregistreaza aproximativ 5.500 de reclamatii/luna."

Acesta mai arată că anul trecut ASF a primit 41.544 de reclamatii la adresa firmelor de asigurari, iar consumatorii au avut dreptate în 60% din cazuri adică aproximativ 25.000 de situaţii in care asiguratorul a încălcat legea, fără ca ASF să aplice amenzi semnificative.

"Cu privire la refuzul ASF de a aplica amenzi pietei de asigurari aşa-zis supravegheate, am sesizat Directia Nationala Anticoruptie, iar ulterior, informatii despre denuntul meu au ajuns in media in luna ianuarie 2021.

Până la acel moment, ASF nu aplicase nicio sancţiune pentru asemenea deficiente.

doc 1

 

City Insurance şi Euroins au scăpat cu doar câteva sancţiuni

Muntean mai spune că "în ultimul an, ASF a constatat nereguli majore la City Insurance şi Euroins, le-a aplicat câteva mici sancţiuni, dar, în mod paradoxal, atunci cand asiguratorii au contestat sancţiunile în instanţă, ASF a pierdut procesele, pe considerente care ţin de vicii de procedură ale actelor întocmite de ASF (iar nu de fondul neregulilor constatate). Mai exact, instantele au dat castig de cauza asigurătorilor deoarece actele de sancţionare au fost întocmite incorect de catre angajatii ASF.

„Legea prevede ca ASF trebuie sa aplice amenzi semnificative, de la 50.000 la 500.000 lei asiguratorilor, pentru fapte precum neplata integrala sau la termen a despagubirilor. Desi consumatorii de asigurari reclama constant aspecte ce tin de neplata despagubirilor, iar reclamatiile sunt, statistic, gasite intemeiate in aproximativ 60% din cazuri, ASF aplica foarte rar amenzi, sau eventual, avertismente, chiar daca faptele sunt repetate. 

Şi au câştigat în instanţă procesele cu ASF

În ultimul an, ASF a constatat nereguli majore la acesti asiguratori, le-a aplicat cateva mici sanctiuni, dar, in mod paradoxal, atunci cand asiguratorii au contestat sanctiunile in instanta, ASF a pierdut procesele, pe considerente care tin de vicii de procedura ale actelor intocmite de ASF (iar nu de fondul neregulilor constatate). 

Mai exact, instantele au dat castig de cauza asiguratorilor deoarece actele de sanctionare au fost intocmite incorect de catre angajatii ASF. Spre exemplificare:

„Sanctiunile aplicate de ASF conducerii EUROINS au fost anulate de instanta, deoarece ASF nu si-a motivat decizia de sanctionare. O asemenea eroare flagranta este, din punctul meu de vedere, inexplicabila in mod logic, avand in vedere aparatul tehnic de specialitate de care dispune ASF si care nu putea ignora procedurile elementare aplicabile.

La inceputul acestui an, in luna Februarie, ASF anunta faptul public amendarea cu sume importante a conducerii  societatii City Insurance. 8 membri din conducere au fost sanctionati cu 450.000 – 500 000 de lei fiecare.

Sanctiunea a fost aplicata deoarece persoanele din conducerea firmei City Insurance au refuzat sa puna la dispozitia ASF-ului contractul lor de reasigurare al firmei de asigurari City Insurance. Acest lucru este foarte grav, intrucat ASF nu cunoaste, la acest moment, cine este reasiguratorul catre care City Insurance cedeaza majoritatea primelor de asigurare incasate. Ar putea fi o societate inregistrata intr-un paradis fiscal sau ar putea fi un reasigurator fictiv. Este vorba despre banii a circa 3 milioane de soferi asigurati la City Insurance, care sunt cedati unui asigurator necunoscut, cel mai probabil, in afara tarii, pe baza unui contract pe care City Insurance refuza sa il puna la dispozitia ASF chiar daca ASF ii sanctioneaza cu amenda cumulata de 3,78 milioane de lei.

Desigur ca asiguratorii nu se conformeaza, cata vreme conducerea City Insurance are castig de cauza si suspenda in instanta deciziile ASF de aplicare a amenzilor.

Intr-un alt proces, in care City Insurance a contestat decizia ASF prin care societatea de asigurari era obligata sa isi majoreze capitalul social cu 16,5 milioane de lei si sa recalcueze rezervele tehnice pentru 100.000 de dosare de dauna, Confederatia Transportatorilor  a formulat cereri de intervenţie accesorie în favoarea ASF, urmărind să sprijine apărările formulate de Autoritate si decizia ASF.

Inexplicabil, ASF a solicitat in instanta, in mod repetat, la mai multe termene de judecata, respingerea cererii Confederatiei Transportatorilor (COTAR) de interventie ca parte in proces de partea ASF, prin care se aduceau argumente in sprijinul deciziei ASF. Aceasta, in conditiile in care ASF pierduse deja un set de actiuni cu societatea City Insurance.”, se arată în Memoriu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite