TVA 9% la alimente. De la 1 iunie, mâncarea s-ar putea ieftini cu 12%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TVA 9% la alimente. Reducerea TVA pentru alimente de la 24% la 9%, stabilită ieri de Guvern să se aplice din vară, presupune o reducere a costurilor de producţie care se va transmite doar parţial în preţurile de la raft.

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că de la 1 iunie va scădea cota de TVA la 9% pentru „absolut toate alimentele, fără excepţie“ şi le-a cerut comercianţilor să reducă proporţional preţurile.

De asemenea, premierul a cerut ANAF să verifice dacă, de la 1 iunie, scăderea TVA se va regăsi şi în preţuri.

„Când TVA de 9% intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată reducerea în preţ, vă rog să verificaţi, să nu se reflecte doar în profiturile unor comercianţi“, a spus Ponta.

TVA 9% la alimente. De ce preţurile pot scădea cu 12%

Reprezentanţii industriei alimentare se declară mulţumiţi de reducerea TVA (pentru care militaseră ani la rând) şi arată că această măsură se va reflecta cu siguranţă în preţurile la raft ale alimentelor.

Între aşteptările lor există, însă, o mică diferenţă: patronatele avansează cifre sensibil mai optimiste decât sindicatele.

Patronatul Romalimenta, prin vocea liderului său, Sorin Minea, anticipează că, în iunie, preţurile vor fi cu 15% mai mici la raft.

„Impactul va fi masiv de la 1 iunie. În clipa în care se va micşora TVA, preţul alimentelor va scădea cu 15%, atât în pieţe şi magazine, cât şi în restaurante. Această măsură este cea mai mare palmă dată evaziunii“, a afirmat liderul patronal, citat de Mediafax.

De cealaltă parte, Dragoş Frumosu – preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară – se aşteaptă la o reducere cu maximum 12% a preţurilor la alimente.

„De la nivelul procesatorilor şi producătorilor până la raft, câteva procente din această reducere se vor pierde pe undeva, apoi vor mai fi de recuperat posibilele pierderi generate în ultimii ani de ridicarea la 24% a cotei. În plus, să nu uităm că şi salariile în industria alimentară ar fi de dorit să crească. Astfel că mă aştept la scăderi de 10-12% ale preţurilor la alimente, mai degrabă de 10%“, a declarat, pentru „Adevărul“, Dragoş Frumosu.

De fapt, chiar matematica arată că o scădere de 15 puncte procentuale, de la 24% la 9% înseamnă, în termeni nominali, o scădere de 12,09% a preţurilor la alimente.

TVA 9% la alimente. Argumentele Guvernului

Anunţând măsura de reducere a TVA, premierul Victor Ponta a arătat că măsura poate fi susţinută deoarece, în primul trimestru al acestui an, încasările la buget au fost cu 5 miliarde de lei în plus faţă de trimestrul similar din anul trecut.

Alte argumente pentru reducerea anticipată a TVA au fost:
- suportabilitatea, impactul bugetar anual fiind estimat la 5 miliarde de lei (din care 3,3 miliarde lei au fost deja încasaţi în primul trimestru)
- faptul că este uşor de administrat printr-o aplicare generală la toate alimentele
- reducerea evaziunii
- creşterea competiţiei
- ponderea mare cheltuielilor cu alimente în veniturile populaţiei
- siguranţa alimentară
- înmulţirea locurilor de muncă fiscalizate în agricultură, în industria agroalimentară şi în alimentaţia publică.

TVA 9% la alimente. Micul trafic de la graniţă se va inversa

Dacă în prezent, la graniţa cu Bulgaria, românii trec dincolo pentru a se aproviziona cu alimente mai ieftine, din vară bulgarii ar putea veni la noi pentru acelaşi motiv.

Asta pentru că, în Bulgaria, TVA este de 20% (deci alimentele, care acum sunt mai ieftine, vor fi, din iunie, mai scumpe decât la noi), iar Guvernul de la Sofia tocmai a anunţat că această cotă nu va scădea.

„Menţinerea unei cote unice pentru TVA reprezintă cea mai bună alegere pentru economia Bulgariei“, a declarat ministrul bulgar al Finanţelor, Vladislav Goranov.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite