Transportatorii amână protestele şi aşteaptă legiferarea activităţii Uber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportatorii autorizaţi din România anunţă că amână pentru 16 aprilie protestele pe care le planificase pentru finalul acestei luni, însă aşteaptă în schimb ca Guvernul să dea o Ordonanţă de Urgenţă care să legifereze activitatea Uber în România.

„Noi, transportatorii, nu am cerut niciodată eliminarea Uber şi a altor platforme similare de pe piaţă, ci intrarea în legalitate a acestor sisteme, ca şi a tuturor celorlalate forme de transport care acum reprezintă concurenţă neloială. Nu dorim eliminarea concurenţei, ci o concurenţă loială, în care toţi actorii pieţei să fie egali în faţa legilor statului român”, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Transportatorii transmit că au depus miercuri, 8 martie, cererea pentru organizarea unor acţiuni de protest în perioada 29-31 martie, la Bucureşti. Ulterior, după o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, ministrul Răzvan Cuc a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activităţile neautorizate de transport să fie sancţionate şi aplicaţiile de tip Uber sau ale altor platforme similare să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitataea în România.

„Această Ordonanţă de Urgenţă a plecat spre avizare, către Ministerul Dezvoltării şi Ministerul de Interne, pe data de 17 martie 2017. Din informaţiile noastre, Ministerul Afacerilor Interne susţine această ordonanţă. Aşteptăm acum şi susţinerea din partea Ministerului Dezvoltării şi cerem Guvernului să adopte cât mai repede această Ordonanţă”, arată COTAR.

Transportatorii susţin astfel că vor aştepta până pe 16 aprilie Ordonanţa de Urgenţă pentru eliminarea „pirateriei” din transporturile rutiere, iar în cazul în care această ordonanţă nu va fi dată de guvern, COTAR va organiza acţiuni de protest.

„Nu cerem bani, nu cerem privilegii, ci doar o Ordonanţă de Urgenţă care să-i oblige pe toţi trasnportatorii rutieri să se supună legislaţiei în vigoare”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

În opinia COTAR, haosul din piaţa trasporturilor pune în pericol investiţiile companiilor care respectă legea, „deoarece fenomenul pirateriei a luat amploare în ultimul timp şi a preluat cea mai mare parte din piaţă”. „Piraţii din Transporturi strică imaginea companiilor de taxi din România şi chiar imaginea României în lume. Dorim să asigurăm un transport  civilizat, un tarif unic, reactualizat în funcţie de costuri, fără piraterie, fără posibilitatea de negocierea preţului «la negru». Dorim, de asemenea, să garantăm siguranţa şi confortul clienţilor care au nevoie de transport în regim de taxi şi transport prin curse regulate, iar pentru aceasta toţi trebuie să respecte legile în vigoare. În caz contrar, nu sunt altceva decât «piraţi»”, se arată în comunicatul transportatorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite