Românii preferă sistemul de muncă hibrid, dar cu mai multe zile pe săptămână la birou. Cum vor arăta spaţiile de lucru post-pandemie

Românii preferă sistemul de muncă hibrid, dar cu mai multe zile pe săptămână la birou. Cum vor arăta spaţiile de lucru post-pandemie

Foto: Arhivă Adevărul

Aproape jumătate dintre angajaţii din Polonia, România, Ungaria şi Republica Cehă merg la birou în fiecare zi, în prezent, şi au preferinţe specifice cu privire la locul lor de muncă, arată un sondaj realizat de dezvoltatorul de birouri, Skanska, în cadrul Europei Centrale şi de Est.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, în prezent, circa jumătate dintre respondenţii din CEE (48%) lucrează în fiecare zi de la birou, acelaşi procent fiind valabil şi în cazul angajaţilor români care s-au întors să-şi desfăşoare activitatea în spaţiile de lucru. 
 
18% dintre angajaţii români lucrează într-un regim hybrid, cu 3 sau 4 zile pe săptămână la birou, în timp ce 20% din angajaţii români lucrează doar de la domiciliu.
 

Cea mai dorită opţiune: modelul de lucru hybrid, dar în care predomină totuşi munca de la birou

Sondajul arată că „biroul" de acasă nu este soluţia ideală în ochii angajaţilor din CEE, respectiv din România - ponderea celor care preferă să lucreze doar de la birou este mai mare în comparaţie cu cei care preferă să lucreze doar de acasă.
 
După cum dovedeşte studiul, regiunea se îndreaptă către un model hybrid, dar în care domină totuşi preferinţa pentru munca de la birou: pentru 51% dintre angajaţii chestionaţi, varianta ideală de muncă presupune cel puţin 3-4 zile pe săptămână lucrate de la birou. Această tendinţă este vizibilă în toate ţările din CEE.
 
Specific pentru respondenţii din România, 27% ar opta pentru munca de la birou de cel puţin 3-4 zile pe săptămână ca fiind modelul ideal de lucru, în timp ce 22% dintre ei şi-ar dori să lucreze exclusiv de la birou şi 19% ar prefera să lucreze doar de acasă.
 

Noile spaţii de birouri trebuie să ofere mai mult decât înainte de pandemie

Necesitatea mutării biroului la domiciliu a schimbat şi rutina zilnică pentru mulţi oameni. Cele mai avantajoase aspecte ale muncii de acasă enumerate de angajaţii din CEE includ uşurinţa organizării vieţii de familie (51%), condiţiile bune de muncă la domiciliu (48%) şi economisirea timpului de deplasare la birou (45%).
 
Conform studiului, pentru români primează condiţiile bune în care lucrează de acasă (53%), urmate de timpul economisit odată ce nu mai sunt nevoiţi să facă naveta (51%) şi uşurinţa organizării vieţii de familie (49%).
Pandemia a determinat viitorul spaţiilor de birouri
 
„Pandemia a jucat un rol important în determinarea viitorului spaţiilor de birouri şi a început să modeleze noi nevoi în rândul angajaţilor, care au acum alte aşteptări şi dorinţe în ceea ce priveşte spaţiile de lucru. Birourile trebuie să se reinventeze şi să se adapteze noului context. 
 
Oamenii vor să găsească în spaţiile de birouri confortul sporit, echipamente IT de înaltă calitate şi garanţia siguranţei în ceea ce priveşte sănătatea. Divertismentul şi relaxarea din timpul pauzelor de masă capătă şi ele o importanţă mai mare în rândul angajaţilor, la fel ca posibilitatea de a lucra în aer liber. 
 
Acest studiu ne-a oferit oportunitatea de a înţelege dorinţele angajaţilor români în contextul CEE şi cu siguranţă ele vor deveni importante puncte de reper atât pentru angajatori, cât şi pentru dezvoltatori în perioada ce urmează", spune Anne-Marie Diaconu, Leasing & Asset Management Director în cadrul diviziei de dezvoltare a Skanska CEE în România.
 

Aspectele care i-ar motiva pe angajaţi să se întoarcă la birou

Pentru angajaţii români cel mai important este ca locul de muncă să atingă standarde de calitate ridicată, inclusiv siguranţă sanitară şi posibilitatea de relaxare şi de lucru în aer liber, în timp ce pentru angajaţii din Polonia, un prim factor de motivaţie ar fi suportarea cheltuielilor pentru serviciile alimentare de către angajator. 
 
Angajaţii din Cehia şi Ungaria, pe de altă parte, îşi doresc locuri de muncă liniştite sau spaţii de lucru individuale, separate. Maghiarii ar aprecia şi locurile de parcare gratuite.
 
Printre primii trei indicatori ai unui birou ideal pentru români se numără: dotarea cu echipamente IT de înaltă calitate (39%), spaţii verzi, deschise pentru muncă şi relaxare (33%) şi cafenelele, cantinele sau restaurantele care să ofere mâncare gustoasă şi sănătoasă. Alte aspecte cruciale includ un spaţiu liniştit care să permită concentrarea (32%), un iluminat profesional al spaţiului care să nu obosească ochii (27%), spaţiul separat sau individual de lucru (18%) şi locuri speciale destinate socializării cu echipa şi sesiunilor creative (18%).
 
„Noile aşteptări ale angajaţilor vor modela felul în care vor fi gestionate clădirile de birouri de acum încolo, cu o atenţie din ce în ce mai mare asupra aspectelor ce ţin de ospitalitate. Ne îndreptăm către spaţii de înaltă calitate, care pun la dispoziţie facilităţi concentrate în jurul conceptului de well-being: de la aer şi iluminat până la siguranţa sanitară, zonele verzi şi spaţiile recreaţionale, accesul la mâncare sănătoasă. 
 
Rezultatele arată că în special pentru români toate acestea sunt extrem de importante. Zonele verzi şi siguranţa sanitară cântăresc cel mai mult în ceea ce priveşte decizia de reîntoarcere la birou.", adaugă Anne-Marie Diaconu.
 
Printre reţinerile pe care românii le au cu privire la reîntoarcerea la birou, se numără: imposibilitatea de a servi o masă caldă şi sănătoasă la muncă (14%), 17% nu vor să-şi petreacă timpul într-un spaţiu închis, cu aer condiţionat şi 26% se tem de contactarea virusului odată cu întoarcerea la birou.
 
Studiul confirmă preocuparea ridicată în ceea ce priveşte normele de siguranţă pentru toţi angajaţii din cele patru ţări CEE. La nivelul regiunii, rezultatele arată că standardele sanitare ridicate pot încuraja revenirea la lucru în birouri, în timp ce lipsa acestora provoacă teama de a contracta virusul. 
 
Dezinfectarea zilnică a biroului (41%), densitatea mai mică a populării birourilor (37%) şi soluţiile contactless (37%) sunt principalii factori care ar afecta pozitiv sentimentul de siguranţă al angajaţilor în birou. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările