Rectificarea bugetară, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. Premier: Este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a Produsului Intern Brut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul acesta.

Conform proiectului de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, publicat pe site-ul SGG, veniturile bugetului general consolidat se vor majora, pe sold, cu suma de 30,37 miliarde de lei, cheltuielile cu 33,02 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va creşte cu suma de 2,649 miliarde de lei.

Bugetul de stat pe anul 2022 se majorează la venituri cu suma de 21,419 miliarde lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 64,371 miliarde lei credite de angajament şi cu suma de 26,872 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul se majorează cu 5,453 miliarde lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile, cel mai mult cresc cele cu asistenţa socială, plus 7,89 miliarde de lei, urmate de cheltuielile cu dobânzile, care se majorează cu 3,99 miliarde lei. Cheltuielile de personal se majorează, per sold, cu 1,57 miliarde lei.

Creditele bugetare au fost suplimentate pentru Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Justiţiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Public, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sportului şi Academia Română.

În acest context, premierul Nicolae Ciucă a transmis joi, înaintea şedinţei de Guvern că rectificarea bugetară este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a Produsului Intern Brut.

„Discutăm despre o creştere de aproximativ 30 de miliarde de lei la bugetul consolidat şi, de asemenea, avem şi cifrele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică pe primele 6 luni care vin să confirme că măsurile pe care Guvernul le-a luat au reuşit să genereze o creştere a economiei româneşti în pofida crizelor pe care le traversăm şi a cheltuielilor neprevăzute generate atât de criza energetică cât şi de criza de securitate. Practici din cifrele de la INS putem să observăm o crştere, în al doilea trimestru, cu 5,3% faţă de perioada similară a anului 2021. În prima jumătate avem o creştere de 5,8% faşă de primul semestru al anului 2021. Sunt date care ne determină să rămânem ancoraţi la realitate şi care nu ne dau voie să ieşim din aceste limite pe cre ni le-am impus şi care ne sunt impuse, de asemenea, de situaţia deosebit de complexă şi de complicată pe care o traversăm.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite