Reacţia Kaspersky privind intenţia Guvernului de a interzice utilizarea antiviruşilor ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
orasul viitorului digitalizare

Un proiect de lege pus miercuri în dezbatere publică obligă toate instituţiile publice, sub sancţiunea unor amenzi de până la 200.000 lei, să-şi dezinstaleze antiviruşii de provenienţă rusă.

Pentru că în nota de fundamentare a proiectului de act normativ numele companiei Kaspersky este enumerat de câteva ori, ca fiind unul dintre cei mai mari furnizori de securitate cibernetică pentru instituţiile publice, inclusiv Primăria Capitalei, i-am solicitat un punct de vedere oficial.

„Kaspersky este la curent cu proiectul de lege care indică planurile Guvernului de a interzice utilizarea produselor de securitate cibernetică din Rusia, sau legate de Rusia, în sectorul public şi solicită înlocuirea lor într-un interval de timp foarte scurt. 

Regretăm profund că noi, în calitate de companie privată, globală, de securitate cibernetică, suntem afectaţi de interdicţie, care urmează să rămână în vigoare până la încheierea unui acord de pace sau a unui acord de armistiţiu permanent.

Soluţiile antivirus Kaspersky ar fi vizate de această măsură, dacă aceasta este confirmată. Cu toate acestea, am dori să reiterăm că, în calitate de companie privată, globală, de securitate cibernetică, Kaspersky nu are nicio legătură cu guvernul rus sau cu orice alt guvern.

Rămânem angajaţi să oferim clienţilor noştri din România şi din întreaga lume soluţii de securitate cibernetică de vârf şi să continuăm cooperarea importantă cu autorităţile de reglementare pentru a consolida securitatea cibernetică şi rezilienţa în România şi în Europa.

Ca până acum, suntem deschişi să răspundem oricăror preocupări pe care autorităţile de reglementare şi clienţii le-ar putea avea cu privire la operaţiunile şi produsele noastre într-o manieră complet transparentă, deschisă şi obiectivă, inclusiv prin Centrele de transparenţă Kaspersky care operează în Europa.

La Kaspersky, credem că transparenţa şi implementarea continuă a măsurilor concrete pentru a demonstra angajamentul nostru de durată, de integritate şi încredere faţă de clienţii noştri sunt primordiale”, au declarat reprezentanţii Kaspersky pentru „Adevărul”.

Statul vrea să interzică utilizarea de antivirus rusesc

Ministerul Digitalizării a iniţiat un proiect de lege prin care interzice, temporar, utilizarea şi achiziţionarea de către toate autorităţile şi instituţiile publice a soluţiilor de tip antivirus furnizate de specialişti din Federaţia Rusă, şi chiar deconectarea şi dezinstalarea celor existente.

Proiectul de „Lege privind protecţia sistemelor informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice în contextul invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei” impune „interzicerea achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor” (din categoria produse de securitate) „provenind din Federaţia Rusă sau aflată sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă.”

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) va întocmi o „listă nominală privind produsele, serviciile şi entităţile producătoare şi furnizoare interzise”, interdicţia de utilizare a antiviruşilor ruseşti urmând să producă efecte „pe întreaga durată a invaziei declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistiţiu care să consfinţească integritatea teritorială a Ucrainei, reparaţii pentru prejudiciile suferite de ţara invadată, precum şi cooperarea Federaţiei Ruse cu organismele naţionale şi internaţionale competente pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate de crime de război sau crime împotriva umanităţii”.

România nu vrea să mai rişte să folosească soft-uri ruseşti

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de lege, Primăria Capitalei ar folosi încă din anul 2012 antivirusul Kaspersky, fără a avea probleme, motiv pentru care a iniţiat recent o licitaţie pentru achiziţionarea unui antivirus Kaspersky pentru încă 1.200 de echipamente cu mentenanţă inclusă. Astfel de licitaţii pentru achiziţia unor programe software de antivirus rusesc au fost iniţiate de foarte multe instituţii şi autorităţi publice, „din cauza preţurilor mici” care au prevalenţă în sistemul informatic pentru achiziţii publice SICAP. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege, „prezenţa software-urilor ruseşti de tip antivirus reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii cibernetice a autorităţilor şi instituţiilor româneşti, din cauză că aceste programe acaparează funcţii importante ale reţelelor şi sistemelor informatice, creând relaţii de interdependenţă”.

„În contextul în care Federaţia Rusă utilizează inclusiv atacuri de tip cibernetic la adresa statelor occidentale (...) în războiul asupra Ucrainei (...) România nu poate să-şi asume prezenţa unor produse şi servicii IT ruseşti în infrastructura cibernetică naţională”, se arată în nota de fundamentare.

Deconectarea se va face cu sprijinul SRI şi STS

În 45 de zile de la data intrării în vigoare a legii, toate produsele şi serviciile de tipul celor prevăzute mai sus vor fi deconectate, respectiv dezinstalate de la reţelele şi sistemele informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice de la nivel central şi local. Deconectarea, respectiv dezinstalarea se va face chiar de către autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale care au instalate pe reţele şi sistemele lor informatice astfel de programe.

Deconectarea, respectiv dezinstalarea se va realiza cu sprijinul Ministerului cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autorităţii pentru Digitalizarea României, Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Pentru nerespectarea de către autorităţile şi instituţiile publice a acestor prevederi se instituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 şi 200.000 lei.

Citeşte şi:

Statul vrea să interzică utilizarea de  antivirus rusesc, inclusiv contractele încheiate cu Kaspersky

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite