Producţia agricolă a României a crescut în 2014, dar la randamente suntem tot   în coada clasamentului din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La porumb, suntem pe ultimul loc în UE din punctul de vedere al randamentului culturilor
La porumb, suntem pe ultimul loc în UE din punctul de vedere al randamentului culturilor

Producţia de cereale pentru boabe a fost anul trecut cu 3,4% mai mare faţă de 2013, datorită creşterii randamentelor la hectar la porumb, orz, orzoaică, ovăz şi grâu, iar la legume, fructe şi struguri producţia a scăzut, potrivit datelor INS. Prin comparaţie cu principalele ţări agrare din UE însă, România se situează pe ultimele locuri în topul randamentelor.

Astfel, randamentul (producţia medie la hectar) a fost de 7,2% la porumb, 6,3% la orz şi orzoaică, 3,8% la grâu si 1,5% la ovăz.

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2014 reprezintă 45,9% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39%.

A cincea ţară ca suprafaţă cultivată

"În anul 2014, România s-a situat pe locul cinci atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu grâu, după Franţa, Germania, Polonia şi Spania, cât şi al producţiei obţinute, după Franţa, Germania, Regatul Unit şi Polonia.

În ceea ce priveşte randamentul, ţara noastră se află printre ţările care au un randament mai scăzut la hectar în rândul statelor membre cultivatoare cu grâu", se arată într-un comunicat al INS.

La leguminoase pentru boabe, producţia a scăzut cu 4,1%, ca urmare a scăderii suprafeţei cultivate cu (-9,1%), faţă de anul precedent.

In schimb, producţia de plante uleioase a crescut cu 15,1%, datorită atât creşterii suprafaţei cultivate (+4,7%), cât şi a randamentelor la hectar.

Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la rapiţă şi soia (+61%, respectiv +35,3%), în principal datorită creşterii suprafeţei cultivate (+48,4%, respectiv +17,6%). Suprafaţa cultivată cu floarea soarelui a scăzut cu 7,6%.

Producţia de sfeclă de zahăr a urcat cu 31,9%, în principal datorită creşterii randamentului la hectar cu 19,1% dar şi a suprafeţei cultivate cu 10,7%.

Randament mai bun la cartofi

Potrivit datelor INS, producţia de cartofi a crescut cu 7%, datorită creşterii randamentului la hectar (+9,1%) deşi suprafaţa cultivată a scăzut (-2%), faţă de anul precedent.

"În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, în anul 2014, România s-a situat pe locul trei după Polonia, Germania şi pe locul şapte la producţie (după Germania, Olanda, Franţa, Polonia, Belgia şi Regatul Unit) din cauza randamentului inferior", arata datele INS.

Producţie mai mică la legume

La legume, producţia a fost mai mică cu 3,9%, determinată de scăderea suprafeţelor cultivate cu 7,7%, faţă de anul precedent.

Producţiile au fost mai mari la: castraveţi (+7,1%), morcovi (+2,7%), ardei (+0,4%) şi mai mici la pepeni verzi şi galbeni (-16,5%), tomate (-5,1%), varză (-2,9%) şi ceapă (-1,3%).

Minus de peste 20% la struguri

În anul 2014, producţia de struguri a scăzut cu 20,8%, din cauza scăderii randamentului la hectar, atât la plantaţiile de vii altoite (-11,7%), cât şi la plantaţiile de vii hibride (-30,4%).

Suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie a fost mai mică cu 0,6% faţă de anul 2013.

Mai puţine fructe

Totodată, suprafaţa livezilor pe rod a scăzut cu 4,1%. Suprafeţele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi au scăzut, excepţie caişi şi zarzări unde s-au menţinut la nivelul anului precedent.

Producţia de fructe din livezi a scăzut cu 4,3% faţă de anul precedent.

Pe principalele specii de pomi fructiferi producţia a înregistrat creşteri la caişi şi zarzări, scăderi la peri, pruni şi meri, iar la cireşi şi vişini s-a menţinut la nivelul anului precedent.

LAPAR deplânge producţiile mici

România se situează foarte jos în Uniunea Europeană la media producţiei de cereale, cu 3,5 tone/hectar la grâu şi 4,5 tone/hectar la porumb, a declarat marţi Nicolae Sitaru, vicepreşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), la conferinţa „Mediafax Talks about Agriculture“.

"Eu văd din teren altfel decât vede ministrul de la Bucureşti. Ne situăm cu media producţiilor la un nivel foarte jos, la grâu 3,5 tone la hectar şi la porumb 4,5 tone", a spus Sitaru, după ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că România se clasează pe locuri fruntaşe în Europa la producţia de cereale.

Sitaru explică rezultatele proaste prin faptul că "mica agricultură" nu foloseşte seminţele certificate şi nu beneficază de tehnologii noi.

"Agricultura a ajuns de subzistenţă şi producţiile sunt foarte mici", a mai spus el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite