Oltchim, aproape de al patrulea an pe minus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instalaţiile de petrochimie de la Arpechim, preluate de la Petrom, vor fi repornite în august, spune Constantin Roibu, şeful combinatului. Astfel că Oltchim ar putea termina şi anul acesta pe pierderi. Directorul general al Oltchim mizează pe redresarea economiei româneşti din a doua parte a anului 2011. El spune că autorităţile trebuie să încurajeze creşterea consumului.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se focusează în această perioadă pe repornirea instalaţiilor petrochimice de pe platforma rafinăriei Arpechim Piteşti achiziţionate la finele anului trecut de la Petrom cu 13 milioane de euro. Aceste instalaţii, care asigură cea mai mare parte a materiilor prime pentru combinat, au fost închise încă din toamna 2008, iar Oltchim funcţionează de atunci la mai puţin de jumătate din capacitate, cu pierderi de circa cinci milioane de euro pe lună.

„Am început lucrările de repornire, însă aceasta este condiţionată de primirea unor piese din import, din Statele Unite şi Germania. Acestea vor veni la mijlocul lunii iulie, astfel că estimăm repornirea instalaţiilor la finele lunii iulie - începutul lunii august", a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul". Potrivit acestuia, revizia şi repornirea instalaţiilor de la Piteşti necesită 15 milioane de euro, bani pe care Oltchim i-a împrumutat de la CEC Bank şi BRD.

Piaţa îşi revine

Întrebat dacă acest pas va permite companiei să termine anul 2010 pe profit, Roibu a arătat că acest lucru depinde în mare parte de evoluţia preţurilor de pe piaţa produselor petrochimice. „Este destul de greu de estimat dacă vom putea acoperi pierderile cauzate de funcţionarea la capacitate redusă în primele şapte luni ale anului", a spus Roibu. Astfel că acesta ar putea fi al patrulea an consecutiv încheiat pe minus de combinatul din Vâlcea. Managerul a explicat că, în prezent, piaţa produselor petrochimice (mase plastice, sodă caustică, PVC, materiale de construcţii şi altele) este destul de bună începând cu al doilea trimestru al acestui an.

Deşi pentru lunile iulie şi august se prevede o reducere a preţurilor, ca urmare a perioadei de concedii din vestul Europei, începând cu septembrie, piaţa îşi va relua trendul ascendent. Oltchim va merge, ca şi până acum, pe exporturi într-o pondere de 70-80% din producţie. „Piaţa tuturor produselor, cu excepţia sodei caustice, este peste nivelul de anul trecut, în special pentru că unii producători au dispărut, ca urmare a crizei, iar alţii lucrează la capacitate redusă. De asemenea, n-a mai ajuns în Europa atâta marfă din SUA şi din Asia. Iar faptul că Oltchim este singurul producător din sud-estul Europei pentru o serie de produse ne ajută", a arătat oficialul Oltchim.

Cheia relansării: creşterea consumului

Acesta se aşteaptă ca, de la mijlocul anului viitor, piaţa pe care activează să devină mult mai activă odată cu relansarea economică în ţările din zona euro. „La fel se va întâmpla şi în statele nou-aderate la UE, în special în cele est-europene, unde consumul multor produse este sub nivelul din Vest, iar cetăţenii tind să-şi îmbunătăţească nivelul de trai", a menţionat Roibu. De asemenea, managerul estimează revenirea economiei româneşti în a doua parte a anului 2011. „Contrar aşteptărilor, anul 2010 este mai dificil decât 2009. Anul trecut încă mai erau stocuri", a explicat şeful Oltchim.

„Mă aştept ca măsurile luate să relanseze consumul în sectoare precum construcţii, auto, bunuri de larg consum. Cheia este creşterea consumului, pentru că în scăderea acestuia constă, de fapt, toată criza", consideră Roibu. Acesta este de acord cu afirmaţia potrivit căreia puterea de cumpărare a populaţiei ar fi fost şi mai mult afectată dacă s-ar fi majorat taxele.

Discuţii cu Comisia Europeană

Executivul european a deschis anul trecut o investigaţie privind decizia statului de a acorda garanţii pentru creditele Oltchim şi de a converti în acţiuni o creanţă de 135 de milioane de euro. Următoarele discuţii dintre cele două părţi vor avea loc la începutul lunii iulie.

Angajări la Piteşti

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea are circa 3.000 de angajaţi, la care se adaugă cei 600 de salariaţi de la divizia de la Arpechim Piteşti. „La Piteşti va trebui să completăm schemele. Am decis să asigurăm singuri activitatea de întreţinere, întrucât ne costă mai puţin", spune Roibu. Numărul salariaţilor din Vâlcea va scădea cu 20%, reducerea vizând diviziile administrative.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite