Noul Cod fiscal – un pas uriaş pentru reducerea taxării muncii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de lege privind Noul Cod fiscal şi de procedura fiscala a fost prezentat astăzi în primă lectură.
Proiectul de lege privind Noul Cod fiscal şi de procedura fiscala a fost prezentat astăzi în primă lectură.

Modificările operate în cadrul noului Cod Fiscal în domeniul contribuţiilor sociale de stat marchează aplicarea unei serii de măsuri menite să asigure accelerarea dezvoltării mediului de afaceri românesc şi crearea de noi locuri de muncă, reprezentând un pas uriaş pentru reducerea taxării muncii.

Din păcate, în acest moment sistemul românesc de impozitare a muncii acţionează ca un factor descurajator pentru ocuparea forţei de muncă şi pentru stimularea mediului de afaceri. Rata participării pe piaţa muncii cu forme legale este scăzută, undeva aproape de 1,1 mil. salariaţi fiind în economia ascunsă. Totodată, presiunile fiscale asociate nivelului ridicat al contribuţiilor de asigurări sociale sunt suportate atât de angajat, cât şi de angajator, şi acţionează ca o frână pusă dezvoltării a mediului privat din România.

Printre schimbările legislative propuse în noul proiect, precum reducerea contributiei de asigurări sociale la angajat (de la 10,5% la 7,5%) şi la angajator (de la 15,8% la 13,5%) de la 1 ianuarie 2017, putem observa o schimbare de viziune privind taxarea muncii la un nivel amplificat faţă de anii trecuţi, când a fost operată reducerea CAS cu 5% la angajator şi scutirea de impozitul pe profitul reinvestit.

Mai mult, actualul Cod Fiscal prevede introducerea  unui plafon maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS şi CASS, dar şi majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii de la 1 ianuarie 2016.

Prin reducerea taxării muncii realizată prin prevederile noului Cod Fiscal se pun bazele construcţiei unui climat de afaceri favorabil extinderii investiţiilor private autohtone. La acestea se adaugă şi măsurile luate pentru sprijinul microîntreprinderilor active, prin stabilirea unor cote de impozitare diferenţiate, în funcţie de numărul de salariaţi. În această privinţă trebuie avut în vedere că forţa de muncă angajată în microîntreprinderi reprezintă 14% din totalul salariaţilor din societăţile comerciale care depun bilanţuri contabile.

Impactul bugetar al măsurilor de reducere a taxării muncii este de circa 5,2 mld. Lei în 2016, dar aceste sume rămân la dispoziţia populaţiei şi a agenţilor economici, iar impactul macroeconomic este unul semnificativ (+0,5% creştere a PIB-ului, +0,6% creştere a consumului, 65.000 de noi locuri de muncă şi reducerea evaziunii fiscale). Iar veniturile bugetare suplimentare vor fi în 2017 cu 2,7 miliarde de lei în plus.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite