Isărescu, către Zamfir: Cum să ţină BNR în frâu inflaţia când dă statului 80% din profit?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, absolvent al Institutului de Construcţii Bucureşti şi al Colegiului Naţional de Apărare l-a interpelat marţi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cerându-i să spună dacă profitul BNR ar fi putut fi folosit pentru ţinerea inflaţiei în frâu.

„Ar fi putut folosi BNR surplusul ăsta (profitul BNR – n. red.) ca să ţină în frâu inflaţia? Dacă tot aţi ratat ţinta de inflaţie în ultimii ani...”, a spus Zamfir.

În replică, Isărescu a afirmat: „Noi dăm, 80% din profitul BNR statului. Nu toate băncile fac asta. Suntem singura bancă centrală care are un asemenea impozit pe profit”.

„Am avut 4 sau 5 ani de pierderi în sistemul bancar. Statul român n-a dat un cent. Faptul că Banca Transilvania a avut profituri mai mari nu înseamnă că exagerăm. Suntem pe locul 8, chiar şi pe 16 din punct de vedere al profitabilităţii. De ce lansaţi astfel de lucruri”, a întrebat Isărescu.

Zamfir: Dvs spuneti că randamentul băncilor din România este mare. Eu ziceam că dacă foloseaţi acel excedent de bani aţi fi putut ţine inflaţia sub control.

Mugur Isărescu şi alţi membri ai Consiliului de Administraţie al BNR au fost audiaţi marţi în Comisia economică din Senat pe tema modului în care se calculează ROBOR.

De faţă au fost, pe lângă preşedintele Comisiei Daniel Zamfir, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi Ilie Năstase şi Florin Cîţu.

Audierile au debutat cu un schimb dur de replici între guvernatorul Mugur Isărescu şi Daniel Zamfir, discuţiile fiind întrerupte în numeroase rânduri.

Isărescu a subliniat de mai multe ori că BNR are o misiune grea, având în vedere că are mâinile legate din cauza taxei impuse pe activele bancare în funcţie de creşterea ROBOR.

„Avem o misiune grea. Dobânda nu este un joc al nostru. Dacă noi, la un atac al leului, majorăm dobânda, ce facem? Omorâm băncile?”, a spus Isărescu.

Unul dintre instrumentele folosite de BNR pentru a ţine în frâu deprecierea leului este majorarea ratei dobânzii de politică monetară, lucru care se răsfrânge asupra creşterii ROBOR, care creştere este suprataxată de stat.

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a spus, marţi, că a acuza că se fac manipulări pe piaţa interbancară însemnă a acuza şi Trezoreria statului că participă la aceste manipulări.

„A spune că aceste tranzacţii sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria statului. (...) Ori acestea sunt absolut normale. (...) Intervine şi Banca Naţională? Da”, a afirmat Mugur Isărescu, marţi, la audierea din Senat.

Alte declaraţii, pe scurt:

Guvernatorul BNR a remintit că, în ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice a Senatului, a susţinut că indicele ROBOR la 3 luni este mai mic decât cel afişat de BNR, dar s-a uitat la tranzacţiile pe termen scurt şi atunci era exces de lichiditate, deoarece Ministerul Finanţelor făcea plăţi.

„Când a ieşit Zamfir în public, 81% din operaţiuni erau pe termen scurt (o zi, o săptămână etc. - n.red.)”, a remarcat Isărescu, marţi.

Guvernatorul BNR a menţionat că piaţa interbancară este una „esenţială pentru aprovizionarea cu lichiditatea a economiei României, pentru plata salariilor şi pentru echilibrele de pe piaţa valutară”.

Indicele ROBOR a apărut în 1995, dar a fost legat de creditele de consum şi ipotecare în 2010, ca urmare a unei directive europene, iar ROBOR-ul a fost ales de către Guvern, fiind introdus pentru credite printr-o ordonanţă.

„Garantez în faţa dimneavostră nu există manipulare. (...) Sunt legate de stabilitatea fluxului şi de dobândă”, a mai spus Isărescu.

Isărescu: Parlamentul, în înţelepciunea sa, să modifice OUG/ Zamfir: Ce pârghii aveaţi în 2008?

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marţi, în comisia din Senat, unde este audiat cu privire la ROBOR,că Parlamentul ar putea să intervină prin modificarea legislaţiei, în timp ce Daniel Zamfir i-a reproşat că în urmă cu 10 ani punea presiune pe trezorieri, dar azi se plânge că nu are pârghii

"Băncile sunt în concurenţă, nu putem spune folosiţi asta. Parlamentul în înţelepciunea sa să modifice OUG 50 să spună să se ia doar mediile. Este echipa tehnică a băncii şi ministerului de finanţe", a declarat Muguru Isărescu.

Zamfir: E greu să spuneţi cu mâna pe inimă şi să garantaţi că nu s-au întâmplat

Isărescu: De asta sunt acolo.

Zamfir: În 2008, situaţia vă contrazice discuţia dintre trezorierii băncilor, spuneau <<noi de fapt manipulăm>>. Asta reieşea. Există în acea investigaţie o declaraţie a unui trezorier care spunea: principalul mesaj a lui Cintează, în numele guvernatorului Isărescu, îmi va da avertisment personal, dacă nu scădem ROBOR într-o săptămână. Ce pârghii aveaţi atunci legale să intervenţi şi azi nu?

Isărescu: Trebuia să vă uitaţi la cifre. Dvs. vorbiţi şi lucraţi cu vorbe.

Zamfir: Investigaţia Consiliului Concurenţei e document oficial.

Cîţu: Domnule preşedinte nu e document oficial

Isărescu. Chemaţi-l pe cel de la Consiliul Concurenţei. În 2008 a fost premier actualul preşedinte al Senatului. Atunci a fost o cădere a pieţei, mulţi bancheri au cheltuit ce aveau în trezorierie, au vândut şi titlurile de stat. Cum să nu îl ameninţe. Citenză intervine şi dacă dobânda ajunge la 4% dar când a ajuns la 200%"

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite