Investiţiile străine ocolesc România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încrederea investitorilor în Europa Centrală şi de Est s-a prăbuşit în 2009, dar industria auto rămâne cea mai atractivă. Proiectele demarate de companiile străine în România s-au înjumătăţit faţă de 2008, în timp ce Turcia şi Ucraina au devenit noile atracţii din regiune.

Cea mai abruptă scădere a investiţiilor străine directe (ISD) în 2009 - din 20 de state europene analizate de compania de consultanţă Ernst&Young - s-a produs în România, respectiv 48%.

Dacă acum doi ani economia autohtonă a reuşit să atragă 145 de proiecte ISD (locul şase în rândul statelor europene), performanţa anului trecut a fost de numai 75 de proiecte (locul 11). Numărul de proiecte atrase în 2009 reprezintă 2% din cota de piaţă europeană, în condiţiile în care Marea Britanie a acaparat 21% din cotă, Franţa - 16% -, iar Germania a luat 13%.

Stat vulnerabil

Deşi era privită ca cea mai atractivă ţară din sud-estul Europei înainte de criză, România este plasată, post-recesiune, în rândul statelor „vulnerabile" la capitolul atracţie pentru ISD. Chiar şi aşa, locurile de muncă susţinute de aceste investiţii se ridică la 6.400 de posturi noi, nivelul fiind echivalent cu 5% din totalul European.

Primele poziţii în rândul sectoarelor economice din regiune care au atras proiecte de investiţii străine sunt ocupate, după numărul de locuri de muncă înfiinţate, de industria auto (27.002 de posturi create, în scădere cu 264 de locuri de muncă faţă de 2008), industria alimentară (5.426 posturi, cu 385 mai puţine decât în anul anterior) şi industria electronicelor (4.811 posturi, în urcare cu 2.491 unităţi).

Cei de la Ernst&Young spun că deşi sunt conştienţi de instabilitatea din Europa Centrală şi de Est, investitorii continuă să aleagă România mai ales pentru proiecte industriale.

Turcia şi Ucraina, noile atracţii

„România a rămas foarte atractivă pentru servicii industriale, atrăgând un număr de proiecte echivalent cu 7% din totalul la nivel european în acest domeniu. O investiţie masivă în industria auto a creat 3.000 de locuri de muncă", se arată în studiu.

Ritmul ISD în Ucraina a avansat, în 2009, cu 48% faţă de anul anterior, iar în Turcia - cu 41%. Deşi cele două state nu au atins performanţa României la numărul de proiecte, ele recuperează teren, chiar şi în condiţii de recesiune severă.

Pe de altă parte, România a reuşit să îşi acopere şi anul trecut, în totalitate, deficitul de cont curent prin ISD, în condiţiile în care şi acest indicator s-a ajustat cu peste 50% odată cu intrarea în criza economică.

Investiţiile, în scădere cu 30%

Investiţiile în economia naţională au scăzut în primul trimestru cu 29,1%, faţă de perioada similară din 2009, la 9,37 miliarde lei, cele mai multe fiind realizate în industrie şi comerţ/servicii, potrivit datelor INS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite