ING: BNR va încerca să îndeplinească rolul FMI în relaţia cu Guvernul şi va semnala problemele. Influenţa sa va fi, totuşi, limitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a avut trei acorduri consecutive cu FMI, dar pe ultimul l-a încheiat fără succes. Acum mai vrea, însă, unul nou
România a avut trei acorduri consecutive cu FMI, dar pe ultimul l-a încheiat fără succes. Acum mai vrea, însă, unul nou

Banca Naţională a României (BNR) va încerca să îndeplinescă parţial rolul Fondului Monetar Internaional (FMI) în relaţia cu Guvernul, în lipsa unui acord al României cu Fondul, însă influenţa băncii centrale ar fi limitată de contextul favorabil care acordă executivului spaţiu pentru stimulare fiscală, potrivit analiştilor de la ING Bank România.

„Cum Executivul se află pe un drum al relaxării fiscale înaintea alegerilor din 2016, lipsa unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) va avea un efect negativ asupra activelor locale. Credem că banca centrală va încerca să îndeplinească rolul FMI, într-o anumită măsură, prin semnalarea problemelor. Totuşi, influenţa Băncii Naţionale a României va fi limitată de contextul economic favorabil care va oferi Guvernului spaţiu pentru stimulare fiscală“, se arată într-o notă a băncii către analişti şi investitori.

Economiştii ING Bank au afirmat într-un alt raport, publicat în urmă cu o săptămână, că România nu va reuşi să încheie un nou acord cu FMI înaintea alegerilor de anul următor, aşa cum doresc autorităţile, având în vedere istoricul slab al evaluărilor din partea Fondului şi creşterea deficitului bugetar anul următor.

O delegaţie a FMI, BM şi CE s-a întâlnit marţi cu preşedintele Klaus Iohannis şi ulterior, la Palatul Victoria, cu prim-ministrul Victor Ponta, precum şi cu alţi membri ai Executivului, în baza monitorizării după încheierea celui de-al treilea acord al României cu instituţiile internaţionale, în septembrie.

Iohannis a exprimat „serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line (linie de credit flexibilă – n.r.)“. 

Mai mult, comunicatul Administraţiei Prezidenţiale a menţionat că precedentul acord s-a încheiat în luna septembrie fără o evaluare finală favorabilă, „ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la angajamentul Guvernului pentru adoptarea de reforme structurale“, notează ING Bank.

Ponta a declarat recent că, deşi Guvernul nu mai are nevoie de niciun împrumut de la FMI, un nou acord de tip preventiv „este bun“, pentru „cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară“.

Ieri, Ponta a afirmat că România este „singura sau cea mai de succes poveste a FMI“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite