Impozitarea pensiilor speciale, o primă undă verde

Impozitarea pensiilor speciale, o primă undă verde

Eugen Teodorovici FOTO gov.ro

Proiectul de impozitare a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei, depus de senatorul PSD Eugen Teodorovici, a primit marţi un prim raport de admitere de la Comisia de buget finanţe a Senatului.

Propunerea legislativă depusă de Eugen Teodorovici prevede taxarea pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30%, iar ceea ce depăşeşte 10.000 de lei cu 50%.

Teodorovici a fost prezent, marţi, la lucrările Comisiei de buget finanţe şi a depus amendamente. Unul dintre acestea a fost o ajustare tehnică astfel încât pensia stabilită în baza principiului contributivităţii să nu fie taxată.

„Ştiţi foarte bine sunt mai multe categorii (de pensii, n.r.), sunt sumele evidenţiate. Se stabilesc foarte clar acele zone pentru care se aplică noul mecanism propus de noi. Azi am adus un amendament astfel încât să întărim încă o dată faptul că nu atinge această zonă de contributivitate, este foarte bine ca lumea să ştie că nu se impozitează partea de contributivitate”, a declarat, marţi, ministrul.

De asemenea, a fost adoptat un amendament care stabileşte că vor fi impozitate şi indemnizaţiile de peste 7.000 de lei ale şefilor de stat. Amendamentul a fost depus de senatorul UDMR Tanczos Barna.

Eugen Teodorovici şi-a exprimat speranţa ca proiectul cu taxarea pensiilor să se regăsească miercuri pe ordinea de zi a plenului Senatului şi săptămâna viitoare să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional.

„Impactul pentru anul viitor este de aproximativ de jumătate de miliard de lei”, a spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a negat faptul că au existat disensiuni cu premierul din cauza acestor proiecte de lege depuse de el la Senat.

„Am ales să mergem pe această cale, să venim cu ele în Parlament, tocmai pentru a se evita tensiuni nefondate – că nu se discută suficient de mult anumite acte normative”, a mai spus Teodorovici.

Măsura impozitării pensiilor speciale face parte dintr-un set de proiecte de lege depuse de Eugen Teodorovici la Senat, în nume propriu, în calitate de senator PSD, după ce aceste măsuri au fost anunţate iniţial ca ordonanţe de urgenţă.

Propunerea de impozitare a pensiilor speciale a stârnit însă critici dure din partea beneficiarilor de pensii speciale, mai ales din partea magistraţilor, care au anunţat că măsura anunţată de Teodorovici ar constitui o încălcare a independenţei justiţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: