Schema de tranzacţionare a emisiilor de carbon ale Uniunii Europene (EU – Emissions Trading Scheme - ETS[1]) a înregistrat cel mai ridicat preţ din ultimii 10 ani, 30.44 EUR/tona de emisii de carbon, pe 14 Septembrie.

Evoluţia se petrece pe fondul unui volum mic de certificate tranzactionate într-o perioadă de contracţie economică în care volumul emisiilor de carbon a scăzut. Recenta creştere a preţului emisiilor de carbon nu are la bază fundamente legate de cererea şi oferta de permise de carbon, ci reprezintă un set de pariuri pe viitorul schemei în cadrul economic ghidat de recuperea post-COVID-19.

Recentele evoluţii au în spate următoarele evenimente.

Există un consens relativ larg că pachetul de măsuri al Uniunii Europene dedicat recuperării economice post-COVID-19 va fi centrat pe accelerarea  combaterii schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de carbon. EU ETS este pilonul de bază al reducerii emisiilor de carbon din Uniunea Europeană şi se estimează o versiune îmbunătăţită a acestui mecanism.

Un set de noi reforme al ETS este aşteptat, în viitorul apropriat, prin care se urmăreşte reducerea permiselor gratuite.

În ultimul rând, se estimează că emisiile din domeniul maritim vor intră sub incidenţa schemei de tranzacţionare începând din 2022, ducând acoperirea schemei ETS la aproximativ 50% din emisiile de carbon ale Uniunii Europene versus 45% la momentul actual. 

Pe termen scurt, evoluţia preţului emisiilor de carbon este foarte puţin predictibilă având în vedere natura speculativă a luării de poziţii curente, însă trendul de creştere al preţurilor se va consolida odată ce politicile de recuperare economică şi reformă a ETS vor prinde un contur mai clar. Într-un moment în care lichiditatea în economie este ridicată, la fel şi apetitul de risc al celor cu acces la lichiditate, scăderea preţurilor ETS în mod semnificativ este prea puţin probabilă. Recentele scenarii de reducere a emisiilor de carbon ale Comisei Europene indică preturi de certificatelor de emisii de carbon intre 32 - 44 EUR (sursa).

Continuare pe Medium. [1] EU ETS este un mecanism care vizează limitarea emisiilor de carbon din principalele sectoare economice intensiv energetice (energie electrică şi termică, industrie grea şi aviaţie) şi tranzacţionarea permiselor de emitere a carbonului în vederea forţării retragerii instalaţiilor neperformante sau diminuării emisiilor de carbon din cele mai intensiv emitente instalaţii. Reducerea producerii de electricitate pe baza de cărbune în ultimii ani în UE este datorată şi creşterii accentuate a preţului emisiilor de carbon.