Erste Group: Economia românească va creşte cu 3% în 2014, după ce anul trecut avansul a fost înregistrat datorită producţiei agricole neobişnuit de mari

Erste Group: Economia românească va creşte cu 3% în 2014, după ce anul trecut avansul a fost înregistrat datorită producţiei agricole neobişnuit de mari

Economia românescă ar urma să înregistreze în acest an a doua performanţă de creştere din regiune, după Polonia FOTO DHUTTERSTOCK

Economia României va creşte în acest an 3%, după Polonia, care va înregistra cea mai bună performanţă a PIB, de 3,1%, între ţările Europei Centrale şi de Est, apreciază analiştii Erste Group. Estimarea grupului austriac este peste cea a Guvernului şi a Fondului Monetar Internaţional, care se aşteaptă la un avans economic în România de 2,2% în 2014.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Polonia ar trebui să înregistreze cea mai bună performanţă economică, cu o creştere de 3,1%, urmată de România, cu 3%. Economia României a crescut cu 3,5% în 2013, în principal datorită producţiei agricole neobişnuit de mari. Republica Cehă (2%), Ungaria (1,9%) şi Slovacia (1,7%) ar trebui să înregistreze creşteri mai mari decât anul trecut, în timp ce Serbia ar putea raporta o creştere mai lentă decât în 2013, de 1%. Croaţia nu poate decât să stagneze (0%), pe fondul restricţiilor fiscale, precum şi al problemelor privind competitivitatea şi piaţa exporturilor. Turcia ar trebui să crească cu 2,3%, după avansul de 3,8% din 2013, având în vedere incertitudinea economică internă, mediul mai puţin favorabil al pieţei externe şi rata de politică monetară mai ridicată“, arată analiza Erste Group.
 
Analiştii Erste consideră că revenirea va continua, în contextul în care se estimează că economiile din ECE vor creşte pe ansamblu cu 2,4%, în 2014.
 
„Îmbunătăţirea situaţiei economiei reale spre finalul anului trecut a fost o surpriză plăcută. Aproape toate ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) unde are operaţiuni Erste Group au înregistrat o creştere a PIB peste aşteptări. După creşterea de 1,2% înregistrată în 2013, economiile ECE ar trebui să avanseze cu 2,4% anul acesta. Creşterea din ECE ar trebui susţinută de măsurile mai reduse de consolidare fiscală şi de avansul pieţelor partenere de export“, explică Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research la Erste Group.

Mai puteţi citi: 

Creşterea PIB din 2013 nu se vede în buzunarele românilor. Surplusul se ascunde la stat, la multinaţionale şi în conturile evazioniştilor, cred economiştii. Economiştii consultaţi de „Adevărul“ în legătură cu creşterea surprinzătoare a PIB din 2013 arată că doar companiile multinaţionale şi cele de stat au câştigat cu adevărat ceva în 2013, în timp ce populaţia şi firmele mici româneşti au dus greul.

Ponta, despre plusul PIB de 3,5% în 2013: „Graficele arată că şi românii de rând au beneficiat de creşterea economică“. Într-o prezentare detaliată a performanţelor obţinute în 2013, Guvernul arată că agricultura, industria şi exporturile au fost principalele motoare ale economiei, iar salariile şi pensiile au crescut, astfel că şi românii de rând au avut de câştigat. Asta „se vede în grafice“, a spus premierul Victor Ponta.
 
Leul s-a apreciat uşor, ajutat de anunţarea creşterii-record a economiei româneşti din 2013.Moneda naţională s-a apreciat în prima parte a sesiunii interbancare locale, ca urmare a publicătii unor date peste aşteptări privind creşterea PIB de anul trecut. Astfel că BNR a publicat, la ora 13.00, un curs de referinţă de 4,4815 lei/euro, cu 1,13 bani mai redus faţă de joi.
 
România este tigrul Europei: avem cea mai mare creştere economică din UE. Creşterea economică de 3,5% în 2013 a României plasează ţara noastră pe locul 1 în topul Uniunii Europene al avansurilor PIB, reiese din datele centralizate la Eurostat – biroul de statistică al UE.
 
Ţările UE cu cele mai bune estimări de creştere a PIB în 2014. România, în top 10. Cea mai mare crestere a produsului intern brut (PIB) al unei tari din Uniunea Europeana (UE) ar putea sa ajunga la 4,2% in acest an, potrivit estimarilor Fondului Monetar International.
 
Economia României a crescut cu 3,5% în anul 2013. În trimestrul IV, a avansat cu 1,7% faţă de trimestrul III şi cu peste 5% faţă de acelaşi trimestru din 2012. In anul 2013, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu anul 2012, cu 3,5%, arată datele comunicate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS). 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: