Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la Adevărul Live: Statul a vrut să dea 300 de milioane de euro la Oltchim, CE s-a opus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Chiriţoiu spune că, teoretic, ajutorul de stat ne sărăceşte pe toţi, dar în UE se poate acorda în anumite condiţii  FOTO Eduard Enea
Bogdan Chiriţoiu spune că, teoretic, ajutorul de stat ne sărăceşte pe toţi, dar în UE se poate acorda în anumite condiţii  FOTO Eduard Enea

Concurenţa în sine nu este un scop, ci doar un mijloc, iar pluralismul democratic trebuie dublat de un pluralism economic, a declarat, la Adevărul Live, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. În Europa, autorităţile de concurenţă au şi un rol specific, de prevenire a distorsionării concurenţei de către stat.

Bogdan Chiriţoiu: Am dubii privind calitatea raportărilor către Eurostat. Când strângem datele privind ajutorul de stat, ele sunt corecte. Dar depinde ce considerăm ajutor: dacă statul nu colectează datoriile de la companiile sale ce e? Legal este în regulă, dar e o dezbatere morală. Aceasta nu-şi plăteşte furnizorii, îi dai cărbune din rezerva de stat, nu îl mai plăteşte, nu plăteşte transportul pe calea ferată. Din când în când vine FMI şi spune să facem un circuit de compensare. Compania Naţională a Huilei e cel mai bun exemplu: avea datorii de un miliard de euro iar acum statul a făcut o păcăleală pe care o făceau "afaceriştii" care mutau activitatea pe altă firmă şi vindeau firma unui kurd. Aşa că a mutat patru mine viabile şi a închis trei. Cele patru au fost date în plată către Ministerul de Finanţe, trei se închid, banii nu se vor mai recupera niciodată, un miliard de euro în gaură neagră. Compania a fost băgată în faliment şi aşa au pierdut bani şi o serie de furnizori privaţi.

Bogdan Chiriţoiu: Oltchim este unul din cazurile complicate, La un moment dat era o discuţie să dăm un ajutor de 300 de milioane de euro pentru investiţii la Oltchim. Comisia Europeană s-a opus, Guvernul a renunţat.

Bogdan Chiriţoiu: Avem câţiva ani de când monitorizăm piaţa carburanţilor. Poate în anii trecuţi s-a întâmplat, dar acum evoluţia preţurilor urmează preţurile mondiale. E o discuţie, ba chiar o investigaţie, dacă indicii cotaţiilor Platts sunt şi ei, la rândul lor, manipulaţi. Dar dacă ar fi, nu sunt manipulaţi de companii din România. 

Bogdan Chiriţoiu: Ne-am opus comisioanelor de rambursare anticipată a creditelor pentru că acesta ţinea captiv clientul. Am aplicat o directivă europeană, dar într-un mod mai extins. Câteva sute de mii au beneficiat: fie şi-au rambursat creditul, fie au avut o pârghie de renegociere a contractelor cu banca. Încercăm să facem acelaşi lucru şi pentru reducerea comisioanelor la carduri VISA şi MasterCard.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, vorbeşte despre necesitatea unei competiţii reale în economia românească 

Cristian Unteanu: Mă întreb dacă există monopol şi pe înmormântări şi sfinţirea colivei.

Bogdan Chiriţoiu: Am primit reclamaţii că cineva încalcă monopolul Bisericii asupra producţiei de lumânări. Nu este treaba Consiliului Concurenţei să se asigure că un monopol e respectat. Nu putem şti nici dacă este bine sau nu că este bine ca Biserica să aibă sau nu acest monopol. Avem resurse limitate şi nu ne putem permite să le risipim. Ne concentrăm pe zonele cu impact mare în PIB.

Bogdan Chiriţoiu: Ironia termenilor e că profesiile liberale au, de obicei, au discursuri restrictive în privinţa intrării în branşă sau prin introducerea de tarife minime. Cel mai bun exemplu este Uniunea Notarilor, care decide numărul de locuri. Acolo nu ne putem opune pentru că e lege şi nu ne putem opune unei legi. Tot ce putem face e să sfătuim legiuitorul. 

Bogdan Chiriţoiu:  Existenţa Uniunii Europene ajută politicienii atunci când oamenii protestează în stradă şi televiziunile transmit. iar atunci politicienii pot da vina pe Bruxelles, că nu-l lasă să dea ajutoare. E un mod prost de a face politică.

Bogdan Chiriţoiu: Ajutoarele de stat sunt interzise în Uniunea Europeană pentru că ne sărăcesc. Am obţine un produs sau serviciu la un preţ mai mic de la un producător mai eficient. Există, însă, şi excepţii, unde se pot da ajutoare, cum ar fi zone unde piaţa nu funcţionează bine. Acest lucru se numeşte "eşec de piaţă". Spre exemplu, ar putea fi o panică în sistemul bancar, iar atunci statul ar putea da garanţii de stat băncilor astfel încât sa acorde resurse companiilor mici. 

Bogdan Chiriţoiu: Anumite profesii liberale, precum contabilii sau notarii, au tendinţa de a limita numărul actorilor de pe piaţă.

Bogdan Chiriţoiu: "Pluralismul democratic trebuie să fie dublat şi de un pluralism economic. Nu cred că există foarte multe exemple de state unde democraţia e în floare, iar toate companiile sunt în mâna statului"


Consiliul Concurenţei a dat de-a lungul timpului mai multe amenzi usturătoare unor companii precum Petrom, Rompetrol, Lukoil, Orange, Vodafone sau Poşta Română, pentru nerespectarea legislaţiei privind concurenţa.

În acest moment, instituţia are deschise o serie de alte investigaţii în derulare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite