BNR s-a angajat faţă de FMI să nu reducă dobânda-cheie dacă inflaţia nu reintră în intervalul ţintit. Rata inflaţiei a fost în august de 3,67%, BNR ţinteşte 1,5-3,5%

BNR s-a angajat faţă de FMI să nu reducă dobânda-cheie dacă inflaţia nu reintră în intervalul ţintit. Rata inflaţiei a fost în august de 3,67%, BNR ţinteşte 1,5-3,5%

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat în luna mai că banca centrală intenţionează să înceapă un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară

Banca Naţională a României (BNR) s-a angajat în faţa ondului Monetar Internaţional (FMI) să nu reducă dobânda atât timp cât inflaţia nu reintră în intervalul ţintit şi nu există condiţii de piaţă adverse, potrivit scrisorii de intenţie transmise finanţatorului internaţional, ceea ce înseamnă că următoarea tăiere ar putea avea loc abia în noiembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vom monitoriza îndeaproape evoluţiile inflaţiei în urma acestor paşi de relaxare şi vom avea în vedere scăderea treptată a ratei de politică doar în eventualitatea în care inflaţia scade în interiorul intervalului ţintit de noi, conform proiecţiei, anticipaţiile inflaţioniste rămân ferm ancorate şi condiţiile de piaţă permit acest lucru“, se arată în forma finală a scrisorii de intenţie, citată de Mediafax.
 
În proiectul de scrisoare de intenţie, BNR menţiona: „Vom avea în vedere scăderea treptată a ratei de politică în eventualitatea în care inflaţia scade către intervalul ţintit de noi, conform proiecţiei, anticipaţiile inflaţioniste rămân ferm ancorate şi condiţiile de piaţă permit acest lucru“.
 
De asemenea, BNR se angajează să reducă până în septembrie inflaţia până în interiorul intervalului de ţintire pe termen mediu, de 2,5% plus sau minus 1 puncte procentuale, şi să o menţină în intervalul ţintit.
 
Următoarea şedinţă de politică monetară va avea loc pe data de 30 septembrie, când banca centrală nu va dispune de datele finale pentru această lună de la Institutul Naţional de Statistică pentru a lua o decizie de tăiere a dobânzii.
 
Consiliul Administraţie se va reuni apoi pe 5 noiembrie, în ultima şedinţă de politică monetară din acest an, când va aproba şi raportul asupra inflaţiei pentru trimestrul al treilea.
 
În scrisoarea de intenţie, BNR explică scăderea cu 75 de puncte de bază a ratei de politică monetară din iulie şi august, la 4,5%, prin faptul că anticipa continuarea tendinţei de scădere a inflaţiei principale.
 
„Ca urmare a recentei reduceri a coridorului de rată a dobânzii în jurul ratei de politică, ratele dobânzii pentru facilităţile de credit şi de depozit ale BNR se situează la 7,5 şi, respectiv, 1,5 procente. Ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste şi contracararea fluxurilor internaţionale de capital volatile continuă să impună o poziţie prudentă de politică monetară susţinută de implementarea consecventă a mixului de politici macroeconomice. Actuala poziţie de politică monetară pare a fi în linii mari adecvată“, se mai spune în document.
 
În prima parte a lunii august Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual. Potrivit scrisorii de intenţie convenite cu FMI, BNR anticipează o menţinere a rezervelor minime obligatorii în lunile ce urmează.
 
„Pe mai departe, BNR va menţine ecartul între rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută şi cele pentru pasivele în moneda naţională. Totodată, orice modificare luată în considerare va fi implementată treptat şi va ţine seama de anticipaţiile inflaţioniste, precum şi de considerentele de lichiditate şi de prudenţialitate“, se mai spune în document.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: