BNR cere băncilor să suporte o parte din pierderile generate de Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR

Acţionarii băncilor sunt chemaţi de Banca Naţională a României (BNR) să suporte şocul prefigurat pentru economie al epidemiei de coronavirus.

Recomandarea este să nu distribuie dividende şi să capitalizeze profiturile pentru anul 2019, în sensul unei strategii promovate şi de la nivelul Băncii Centrale Europene.

BRD, ING şi Raiffeisen Bank au anunţat deja că nu vor acorda dividende şi este de urmărit în ce măsură Banca Transilvania va reveni asupra propunerii iniţiale de distribuire a unor dividende însumate de 600 milioane lei.

„Este în interesul băncilor să aibă suficient capital”, spune Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, citat de profit.ro şi Hotnews.

În condiţiile în care se prefigurează că sistemul bancar românesc va avea o diminuare a fluxului de numerar din economia reală urmare a promovării unui act normativ care permite o amânare a plăţii ratelor bancare, recomandarea de la Banca Naţională a României pentru instituţiile de credit  din sistem este să nu distribuie dividende din câştigurile aferente ale anului trecut pentru a-şi întări structura de capital înaintea unei perioade care se întrevede a fi dificilă.

„Este o recomandare şi nu o cerinţă de îndeplinit”, a specificat în cadrul unei teleconferinţe Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României. „Este în interesul lor să aibă suficient capital pentru a-l aloca în cel mai bun mod pe care îl consideră”, a adăugat Popa.

Banca Centrală Europeană a cerut vineri băncilor din zona euro să nu acorde dividente cât timp durează pandemia de Covid-19, relatează AFP.

„Această recomandare a organismului de supervizare a marilor bănci din zona euro vizează dividentele datorate pentru anii 2019 şi 2020 şi trebuie să se aplice "cel puţin până în 1 octombrie 2020", a precizat BCE, într-un comunicat.

De asemenea, o recomandare similară a făcut şi Banca Centrală a Angliei, iar marile bănci comerciale (precum Lloyds, RBS, Barclays, HSBC, Santander, Standard Chartered) au anunţat că vor lua această măsură.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite