Agricultura ecologica - un atu al Romaniei in procesul de integrare in UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, agricultura romaneasca are un atu despre care s-a vorbit mai putin pana acum: posibilitatile reale de obtinere a unor produse ecologice, foarte cautate

In perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, agricultura romaneasca are un atu despre care s-a vorbit mai putin pana acum: posibilitatile reale de obtinere a unor produse ecologice, foarte cautate pe piata europeana si nu numai. Intr-o definitie ad-hoc, produsele ecologice sunt acele produse obtinute fara utilizarea substantelor chimice de sinteza, ca fertilizanti si amelioratori ai solului, pesticide, ingrediente pentru prepararea furajelor, ingrediente si auxiliari pentru prepararea alimentelor etc. Pe scurt, este vorba de produse suta la suta naturale, de aceea ele sunt si foarte cautate, chiar daca in unele cazuri sunt mult mai scumpe. Care este potentialul Romaniei in domeniul agriculturii ecologice? Ce rezultate s-au obtinut pana in prezent si in ce zone ale tarii? Unde ajung aceste produse ecologice? Care sunt conditiile pentru productia si comercializarea acestora, potrivit normelor europene? Iata doar cateva intrebari la care ne-a raspuns cu amabilitate d-na Teodora Aldescu, din carul Biroului de produse ecologice din Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP). Strategie speciala pentru produsele "curate" Pe langa solurile fertile si productive de care dispune, agricultura romaneasca traditionala se bazeaza pe tehnologii simple si curate. Pe de alta parte, chimizarea si chiar tehnologizarea nu au atins inca nivelurile din tarile puternic industrializate. De asemenea, exista (inca) posibilitatea de a delimita perimetre ecologice, nepoluante, unde sa se aplice practicile agriculturii ecologice. Nu in ultimul rand, cererea de produse ecologice este in crestere, acest gen de productie putand deveni o sursa importanta de ocupare a populatiei din mediul rural. MAAP are deja o strategie speciala, adoptata in acest scop, ale carei principale obiective constau in dezvoltarea productiei si a unei piete interne de produse agroalimentare ecologice, armonizarea regulilor de productie si de inspectie, crearea unui disponibil pentru export si recunoasterea echivalentei regulilor de productie si inspectie de catre Comisia Europeana prin aprobarea cererii de includere a Romaniei pe lista tarilor terte. In plan legislativ, au fost adoptate deja numeroase acte normative in acest domeniu - ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine ale MAAP etc - iar in plan institutional a fost stabilita autoritatea responsabila cu aceasta activitate denumita chiar "Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice". De asemenea, Asociatia Nationala de Acreditare a Conformitatii din Romania - "Renar" - a fost desemnata ca autoritate de acreditare a organismelor de inspectie si certificare din sectorul agriculturii ecologice. Toate produsele obtinute pe cele 43.000 ha cultivate ecologic merg la export Suprafata cultivata, dupa modul de productie ecologic, in Romania a crescut in anul 2002 la 43.000 ha, fata de 17.000 ha cultivate in anul 2000. Pe culturi, structura este urmatoarea: cereale 12.000 ha, pasuni naturale si plante furajere 20.000 ha, oleaginoase si proteice 10.000 ha, alte culturi 1.000 ha. Si efectivele de animale crescute in mod ecologic au crescut, in aceeasi perioada, de la 10.000 la 20.000 de capete. Dar, iata principalele exploatatii si produsele ecologice realizate. Deoarece Romania nu are inca o piata interna de produse ecologice, intreaga productie certificata este exportata in Germania, Elvetia, Olanda si Italia. In anul 2002, principalele produse exportate au fost cereale, plante oleaginoase si proteice, fructe de padure, miere de albine, plante medicinale, telemea de oaie tip Feta. Pe piata interna se comercializeaza doar svaiter, in cantitati foarte mici, de la Vatra Dornei. Estimarile pentru anul 2003 prevad cresterea suprafetelor cultivate dupa modul de productie ecologic la 57.000 ha, iar pana in anul 2007, la 140.000 ha. Pentru cei interesati precizam ca intregul lant de obtinere a acestor produse, de la sol pana la produsul final, trebuie sa fie controlat si certificat de un organism de inspectie si certificare. De asemenea, produsele ecologice trebuie sa fie etichetate in conformitate cu reguli specifice, respectiv cu Ordinul comun nr. 417/13.09.2002 si nr. 110/7.10.2002 al MAAP si ANPC. Eticheta produsului trebuie sa contina numele si adresa producatorului sau procesatorului, denumirea ("produs obtinut din agricultura ecologica" sau "Cascaval ecologic" etc), precum si codul si sigla organismului de inspectie si certificare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite