Adio promoţii cu ţigări şi băuturi gratuite! Guvernul a interzis aceste „vânzări cu prime”

Adio promoţii cu ţigări şi băuturi gratuite! Guvernul a interzis aceste „vânzări cu prime”

Ataşarea unuei cantităţi gratuite de alcool la un produs cumpărat va fi interzisă

Comercianţii nu vor mai putea oferi gratuit potenţialilor clienţi tutun şi alcool la vânzarea sau prezentarea unei oferte de vânzare a unui asemenea produs, Guvernul hotărând să oprească această practică, denumită "vânzare cu prime". Decizia a fost luată printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică actualul Cod Fiscal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ordonanţa prevede că, prin derogare de la prevederile Ordonanţei privind comercializarea produselor, vânzările cu prime către consumator nu se aplică pentru produsele accizabile supuse regimului de marcare prin timbre sau banderole prevăzute la articolul 206, alineat 61, din Codul fiscal.

Produsele menţionate la acest articol sunt băuturile fermentate - altele decât bere şi vinuri, produse intermediare şi alcool etilic - şi tutunul prelucrat.

Motivul: vânzările cu prime scad veniturile la buget

Încă din luna noiembrie 2013, Guvernul pregătea o ordonanţă conform căreia comercianţii nu vor mai putea oferi gratuit potenţialilor clienţi tutun şi alcool la vânzarea sau prezentarea unei oferte de vânzare a unui asemenea produs.

Această practică urma să fie interzisă pentru creşterea încasărilor din produse accizabile.

Motivaţia Guvernului este că această practică comercială, sub forma vânzărilor cu prime, conduce la diminuarea veniturilor bugetare în cazul anumitor produse accizabile.

Legislaţia în vigoare defineşte vânzarea cu prime drept acea practică comercială prin care, la vânzarea sau oferta de vânzare de produse/servicii, se oferă consumatorului cu titlu gratuit, imediat sau la un anumit termen, prime sub forma unor produse/servicii.

În opinia Executivului, acest tip de vânzări sunt atractive pentru consumatori, reprezentând o invitaţie deschisă la fumat, în cazul produselor din tutun.

Astfel că Guvernul a decis să intervină în comerţ şi să restricţioneze această practică, prin modificarea Codului fiscal.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: