Acţiunile Oltchim au fost suspendate la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea au fost suspendate de la tranzacţionare luni dimineaţă, începând cu ora 09.30, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Luni va avea loc o adunare generală extraordinară a acţionarilor societăţii.

Acţionarii Oltchim sunt Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – 54,8062%, PCC Se - 18,3182%, Nachbar Services Limited Cipru - 14,0250% şi alţi acţionari – 12,8505%, potrivit datelor disponibile pe site-ul BVB.

Constantin Roibu şi-a prezentat demisia din funcţia de director general al Oltchim şi din cea de membru al Consiliului de Administraţie al companiei pe 5 septembrie. Alţi 16 directori au demisionat în aceeaşi zi.

Constantin Roibu a demisionat din funcţiile de director general, poziţie ocupată timp de 21 de ani, şi membru al Consiliului de Administraţie al Oltchim, ca urmare a propunerii şefului OPSPI, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului combinatului petrochimic.

Roibu s-a aflat la conducerea Oltchim din 1991, ocupând, de atunci, funcţii de director general, manager, administrator unic şi preşedinte al Consiliului de Administraţie.

El a fost înlocuit din funcţia de preşedinte CA al Oltchim în luna septembrie a anului trecut.

Împreună cu Roibu, au solicitat eliberarea din funcţii un număr de 15 directori şi contabilul-şef, printre care directorul general adjunct producţie şi investiţii, Nicolae Radu Olaru, şi directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceştia vor rămâne la dispoziţia companiei.

În aceeaşi zi, aproximativ 200 de angajaţi ai Oltchim au declanşat un protest spontan în curtea unităţii, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de două luni.

Combinatul petrochimic se află pe lista de privatizări a Ministerului Economiei, vânzarea sa fiind una dintre condiţiile impuse de FMI pentru derularea în continuare a acordului de tip preventiv semnat în 2010.

Oltchim are datorii de 135 de milioane de euro către AVAS şi de 130 de milioane de euro către Electrica, pe care statul a vrut să le transforme în acţiuni.

După mai multe amânări, Ministerul Economiei a stabilit 14 septembrie ca termen pentru demararea planului de privatizare a Oltchim.

"Ce s-a negociat şi ca angajament ferm luat pentru data de 26 septembrie, când va avea loc boardul FMI, va fi să lansăm privatizarea pentru Oltchim, privatizare majoritară şi, de asemenea, listarea Transgaz, să avem procesul de tranzactionare, de listare pe Bursă început la data intrării în Board", a mentionat Chitoiu.

Procesul de privatizare va fi demarat pe 14 septembrie, prima etapă constând în licitaţia cu oferta în plic. Dacă va fi cazul, aceasta va fi urmată de negociere sau de licitaţie cu strigare. Guvernul a schimbat vineri ordinea în care se vor derula etapele de privatizare a societăţii, menţionând că participarea este deschisă tuturor investitorilor interesaţi.

Preţul de ofertă este de 0,1 lei/acţiune.

Potenţialii ofertanti vor depune o garanţie de participare la licitaţie în valoare de 34,4 milioane de lei. Plicurile cu documentele de participare la licitaţie vor fi deschise în prezenţa tuturor ofertanţilor în 13 septembrie. Verificarea şi analizarea documentelor va fi realizată până pe 14 septembrie, când se va afişa, la sediul OPSPI, lista ofertanţilor acceptaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite