Situaţia încadrării pe piaţa muncii a cetăţenilor ucraineni. Câte locuri de muncă oferă angajatorii şi câte au fost ocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Un număr de 382 de cetăţeni ucraineni s-au înregistrat în evidenţele agenţiilor teritoriale din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere şi mediere pe piaţa muncii, a anunţat instituţia.

Potrivit sursei citate, dintre aceştia 240 sunt nou angajaţi pe piaţa muncii prin intermediul ANOFM. 

Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri industria textilă, muncitori în domeniul construcţiilor, violonist, şofer, meserii din industria HORECA, reprezentanţi comerciali etc.

Totodată, 171 angajatori şi-au arătat disponibilitatea expresă de a încadra în muncă cetăţeni ucraineni, declarând 3.334 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.

Cei mai mulţi cetăţeni ucraineni refugiaţi înregistraţi în evidenţele AJOFM/AMOFM Bucureşti au fost în judeţele: Suceava, Bistriţa-Năsăud, Arad, Timiş, Satu-Mare.

Principalele domenii de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: 

- restaurante; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea încălţămintei; fabricare material rulant; fabricarea altor fire şi cabluri electronice şi electrocasnice.

pentru următoarele meserii:

-      ambalator manual; muncitori necalificaţi; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; confecţioner-asamblor articole din textile; ajutor ospătar, manipulant etc.

„Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se periodic în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.

Cetăţenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia şi de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiţia înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.”, mai transmite sursa citată.

ANOFM oferă cetăţenilor ucraineni înregistraţi în evidenţe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistenţă EURES.

În prezent, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), sunt disponibile peste 36.000 locuri de muncă la nivel naţional. Oferta locurilor de muncă la nivel naţional/judeţean este disponibilă pe site- ul www.anofm.ro.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite