Sindicaliştii ameninţă cu depunerea de plângeri penale pentru mai mulţi miniştri dacă Guvernul nu găseşte o soluţie pentru managementul apei grele de la RAAN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii RAAN au protestat în mai multe rânduri din cauza faptului că nu le-au fost achitate salariile pe ultimele cinci luni şi nu s-a găsit nicio soluţie pentru apa grea
Angajaţii RAAN au protestat în mai multe rânduri din cauza faptului că nu le-au fost achitate salariile pe ultimele cinci luni şi nu s-a găsit nicio soluţie pentru apa grea

Blocul Naţional Sindical (BNS) ameninţă cu depunerea de plângeri penale nominale dacă nu se găseşte o soluţie pentru managementul apei grele de la Turnu Severin, a afirmat miercuri Dumitru Costin, preşedintele organizaţiei.

„Discutăm de sume importante de bani, de lipsă de decizie şi l-am înştiinţat pe premier că, dacă până la sfârşitul lunii viitoare nu vom identifica sau nu vor identifica o soluţie tehnică, juridică şi financiară, în ciuda faptului că în ceea ce îI priveşte pe premierul Cioloş, pe membrii Guvernului, vicepremierul Borc, pe cei de la rezervele statului, pe ministrul Energiei, care au fost înştiinţaţi în scris de noi încă din martie anul curent, cât şi pe ceilalţi membri ai Guvernului precedent, care au avut în răspundere identificarea unor soluţii, dacă oamenii aceştia nu găsesc nicio soluţie ne rezervăm dreptul să depunem plângeri penale, nominale, pe persoane pe care le-am identificat deja ca fiind vinovate, în opinia noastră, dar evident urmează o anchetă, dacă nu se găsesc soluţii. Şi cineva va trebui să răspundă. Neglijenţă în serviciu este termenul cel mai adecvat pentru cei care sunt dezinteresaţi de bunuri ale statului care reprezintă o sumă cu foarte multe zerouri în euro“, a afirmat Dumitru Costin, citat de Agerpres.ro.

Acesta a spus că miercuri a ridicat în cadrul comitetului problema în cadrul Consiliului Naţional Tripartit şi a cerut găsirea unei soluţii tehnice, financiare şi legislative pentru managementul stocului de apă grea de la Turnu Severin.

„Discutăm de bunuri cu o valoare uriaşă pentru România de astăzi, bunuri care sunt în dreptul rezervelor statului, bunuri care au fost achitate din banii publici, bunuri, însă, care dacă nu sunt manageriate tehnologic, se depreciază, iar apa grea de acolo se transformă în apă chioară“, a precizat Dumitru Costin.

Aproximativ 100 de foşti salariaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au pichetat, miercuri, sediul Prefecturii Mehedinţi din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Liderul de sindicat, Florin Rogobete, a declarat că acţiunea de protest a fost generată de neplata salariilor restante de aproximativ cinci luni, dezinteresul autorităţilor publice centrale de a înfiinţa o entitate de gestionare a apei grele aflată în stoc şi de decizia de disponibilizare a celor 142 de angajaţi existenţi la sucursalele Romag-Termo şi Romag-Prod ale RAAN.

„Protestul nostru se vrea, deocamdată, doar un avertisment la adresa guvernanţilor. El va continua timp de trei zile“, a precizat Rogobete, potrivit sursei citate.

Potrivit acestuia, „dacă în acest interval de timp nu vor fi soluţionate cererile noastre, din 3 octombrie vom declanşa, pe timp nelimitat, o grevă“.

RAAN se află în lichidare, iar lichidatorul propus - Remus Borza - vrea să separe activele companiei astfel încât termocentrala de la Halânga să producă în continuare energie termică pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, în timp ce o altă societate ar trebui să managerieze apa grea de pe platforma industrială. Apa grea este utilizată de către Nuclearelectrica în reactoarele de la Cernavodă

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite