Se reia programul Casa Verde fotovoltaice. Când se deschide noua sesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului a anunţat că va relua programul Casa Verde Fotovoltaice, întrerupt de aproape două luni, după ce un instalator a dat în judecată AFM pentru că nu a fost validat.

Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi reluat
Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi reluat

Ministrul Mediului Mircea Fechet a declarat că noua sesiune prin care se vor valida potențialii instalatori va fi deschisă miercuri, 22 noiembrie, de la ora 10:00.

În urmă cu câteva zile am invitat la sediu reprezentanții companiei care au dat în judecată AFM și reprezentanții AFM încercând să găsesc o posibilitate de mediere a acestui conflict între mediul privat și statul român înțelegând că termene de judecată puteau depăși cu mult perioada estimată de noi și să deblocăm această situație. Am ajuns la o înțelegere între părți: miercuri în această săptămână, de la ora 10 dimineața vom deschide o noua sesiune prin care vom valida potențialii instalatori”, a declarat ministrul Mircea Fechet, într-o conferință de presă.

Ministrul a transmis că în noua sesiune se pot înscrie și instalatori care nu s-au înscris prima dată, dar și instalatori care au fost anterior respinși.

Acesta a mai menționat că a primit promisiunea societății care a dat în judecată AFM că va renunța la proces în măsura în care se va deschide noua sesiune, iar astfel programul se va debloca pentru cei 90.000 de beneficiari care așteptau finanțarea de la stat.

Ulterior, AFM a anunțat că sesiunea de înscriere va avea loc în perioada 22 - 28 noiembrie,  Fotovoltaice", prin intermediul aplicaţiei pusă la dispoziţia acestora pe pagina de internet a AFM.

"Deschidem o nouă sesiune de înscriere pentru instalatorii care doresc să participe în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice şi care îndeplinesc condiţiile din ghidul de finanţare. Instalatorii se vor înscrie în aplicaţie începând de miercuri, 22 noiembrie 2023, ora 10:00, şi apoi, cei aprobaţi, vor încheia contracte de participare cu AFM, vor depune garanţia de participare şi vor putea să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice persoanelor fizice care îi vor selecta", a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Programul a fost suspendat la 26 septembrie

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat începând cu data de 26 septembrie. Programul a fost suspendat ca urmare a Hotărârii Curții de Apel Oradea, apărută ca răspuns pentru cererea formulată de către unul dintre instalatorii care nu au fost validați de Administrația Fondului pentru Mediu.

Începând de astăzi, 26 septembrie 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023 prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu. Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluţionare a contestaţiei privind respingerea dosarului de validare al reclamantei Dhelectric Systems SRL ca şi instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 şi suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3168/111/2023”, se arată într-un comunicat al AFM emis în urmă cu două luni.

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat atunci că va depune o cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării și reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023, iar acest lucru va fi realizat într-o perioadă cât mai scurtă posibil.

Administrația Fondului pentru Mediu a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanțare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus”, se mai menționează în comunicat.

Astfel, potrivit comunicatului publicat de către Administrația Fondului pentru Mediu, asociația va urma să depună toate eforturile necesare pentru a clarifica în cel mai scurt timp situația, pentru a reușii să deblocheze Programul Casa Verde Fotovoltaice și pentru a relua acesta.

La începutul lunii septembrie, lista intalatorilor de panouri fotovoltaice fusese validată și publicată pe portalul web al AFM, iar persoanele fizice fuseseră înștiințate că au la dispoziție 515 instalatori validați dintre care pot alege pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul programului de finanțare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite