Casa Verde Fotovoltaice: Încă o firmă dă în judecată AFM, solicitând să fie validată ca instalator

0
Publicat:

O a două firmă de instalații electrice a dat în judecată AFM cerând instanței să anuleze decizia AFM a respingere, scrie profit.ro, amintind că programul este deja blocat în urma unui alt proces.

Un instalator montează oanouri fotovoltaice pe acoperișul unei case
Programul Casa Verde Fotovoltaice este deja blocat

Programul a fost blocat la 25 septembrie, printr-o decizie a Curții de Apel Oradea, în urma reclamației companiei Dhelectric System SRL din municipiu, înregistrată la instanță pe 30 august.

La scurt timp, respectiv pe 4 septembrie, pe rolul Tribunalului Argeș au fost înregistrate 2 procese intentate AFM de către firma Network Connections Project SRL din Pitești, controlată și condusă de Gheorghe Dovlecel, relevă date analizate de Profit.ro. Aceasta a solicitat suspendarea și ulterior anularea răspunsului negativ la contestația sa cu privire la decizia AFM de a îi respinge dosarul de validare în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, respectiv obligarea AFM la validarea sa ca instalator în program.

Programul a fost suspendat

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat, marţi, suspendarea programului "Casa Verde Fotovoltaice", ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de instituţie.

"Începând de astăzi, 26 septembrie 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023 prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu. Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluţionare a contestaţiei privind respingerea dosarului de validare al reclamantei Dhelectric Systems SRL ca şi instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 şi suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3168/111/2023", se arată într-un comunicat al AFM.

Instituţia a menţionat că va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării şi reluării programului guvernamental în cel mai scurt timp.

La începutul lunii septembrie a acestui an, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat că persoanele fizice şi unităţile de cult vor putea selecta din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice".

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 - 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 - 29 iunie 2023.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite