Se înfiinţează o comisie de consultanţă în etica Inteligenţei Artificiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inteligenta artificiala

SAP, lider global în transformare digitală, lansează un ghid de principii privind Inteligenţa Artificială (AI) şi o comisie externă de consultanţi în domeniul eticii AI, devenind prima companie europeană de tehnologie care demarează proiecte în această direcţie.

Grupul, format din experţi din mediul academic, politică şi industrie, va asigura, în colaborare cu comitetul director de AI din SAP, adoptarea acestor principii şi dezvoltarea lor în continuare. Obiectivul celor două entităţi este de a se asigura că tehnologia AI înglobată în sistemul SAP Leonardo Machine Learning este utilizată pentru a menţine integritatea şi încrederea în toate produsele SAP. 

"Dorim să creăm un software care să susţină dezvoltarea de companii inteligente şi să îmbunătăţească cu adevărat viaţa oamenilor. Astfel de principii vor servi drept bază pentru a face AI-ul o tehnologie care va favoriza evoluţia talentul uman", a declarat Luka Mucic, CFO şi membru al Executive Board SAP SE.

Cinci membrii ai comisiei consultative au fost deja confirmaţi, aceştia sunt Dr. Theol. Peter Dabrock, Preşedintele Catedrei de Teologie Sistematică (Etică) al Universităţii din Erlangen-Nuernberg, Dr. Henning Kagermann, Preşedintele Academiei Gemane de Ştiinţă şi Inginerie, Susan Liautaud, Lector în Politici Publice şi Drept, Universitatea Stanford, Dr. Helen Nissenbaum, Profesor Universitar la Cornell Tech Information Science, Nicholas Wright, Consultant Biologie Inteligentă, Afiliat al Centrului Pellegrino pentru Bioetică Clinică Georgetown University Medical Center şi Asistent de Cercetare Onorific, Institutul de Neuroştiinţe Cognitive, University College London. SAP intenţionează să atragă mai mulţi membrii în comisie în lunile următoare.

"Inteligenţa Artificială oferă oportunităţi imense, dar ridică, de asemenea, provocări etice fără precedent şi de multe ori imprevizibile pentru societate şi umanitate. Comisia de consultanţă de etică în AI ne permite să asigurăm o tehnologie etică, care serveşte umanităţii şi de pe urma căreia societatea poate beneficia", a explicat Susan Liautaud.

Ghidul de principii etice contribuie, de asemenea, la dezbaterea privind Inteligenţa Artificială la nivelul Europei. Comisia Europeană l-a numit pe Markus Noga, Senior VP Machine Learning la SAP, membru în cadrul AI High-Level Expert Group. Grupul a fost creat pentru a elabora o strategie europeană privind AI şi a propus orientări etice privind corectitudinea, siguranţa, transparenţa, viitorul muncii şi democraţia până la începutul anului 2019.

SAP este lider de piaţă pe segmentul soluţiilor software pentru afaceri. În prezent, compania are peste 404.000 de clienţi, pe care îi susţine în gestionarea tuturor factorilor disruptivi aduşi de economia digitală, contribuind la simplificarea proceselor de business şi oferind platforma necesară pentru dezvoltarea unei strategii digitale sustenabile. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite