Sam Altman, creatorul ChatGPT, angajat la Microsoft imediat după ce a fost concediat

0
Publicat:

Sam Altman, creatorul ChatGPT care a fost concediat vineri de la OpenAI, s-ar putea angaja la Microsoft, potrivit The Verge și BBC.

Miliardarul Sam Altman
Sam Altman a fost concediat vineri de la OpenAI. Foto Getty Images

După un weekend de negocieri pentru o eventuală revenire a lui Altman la OpenAI, Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, a anunțat că atât Sam Altman, cât și Greg Brockman se vor alătura noii echipe de cercetare avansată în domeniul inteligenței artificiale a Microsoft, potrivit The Verge.

Angajarea lui Altman la Microsoft vine la doar câteva ore după ce negocierile cu consiliul de administrație al OpenAI au eșuat pentru a-l readuce în funcția de CEO al OpenAI. În schimb, fostul CEO și cofondator al Twitch, Emmett Shear, a fost numit CEO interimar, potrivit unei surse care a vorbit cu The Verge.

Fostul director general al OpenAI, Sam Altman, ar fi prezentat recent investitorilor cipuri personalizate, care rivalizează cu Nvidia, de tip Tensor Processing Unit (TPU). Proiectul TPU a primit numele de cod „Tigris” și a atras atenția unor fonduri de investiții și chiar din partea Microsoft.

Microsoft , care a investit deja câteva miliarde de dolari în openAI, a format o nouă echipă de cercetare avansată în domeniul inteligenței artificiale, care îi va include pe Altman și Brockman. Acest lucru vine la doar o săptămână după ce Microsoft a anunțat că și-a construit propriul cip de inteligență artificială personalizat care poate fi folosit pentru a antrena modele lingvistice mari și pentru a evita, potențial, o dependență costisitoare de Nvidia.

BBC: OpenAI îl va numi pe Emmett Shear în locul lui Altman

Se pare că OpenAI îl va numi pe Emmett Shear în funcția de director executiv interimar la doar 48 de ore după concedierea haotică a șefului și cofondatorului, Sam Altman, scrie BBC.

Consiliul l-a demis vineri pe domnul Altman, spunând că și-a pierdut încrederea în el și l-a numit pe directorul tehnologic al OpenAI, Mira Murati, ca director executiv interimar.

Dar acum domnul Shear pare să fie cel mai recent șef al companiei.

Domnul Altman a ajutat la lansarea firmei care a creat popularul bot ChatGPT.

Au existat speculații că s-ar putea întoarce, se pare că în urma unei reacții a personalului și a investitorilor.

Dar duminică seara, consiliul de administrație al OpenAI a declarat că „să susține cu fermitate decizia sa ca fiind singura cale de a avansa și de a apăra misiunea OpenAI”, potrivit unui memoriu intern, văzut de The New York Times.

Luni, directorul executiv al Microsoft, Satya Nadella, a anunțat pe X, fostul Twitter, că Altman și Greg Brockman - un alt co-fondator care a demisionat vineri din funcția de președinte al companiei - se vor alătura Microsoft pentru a conduce „o nouă echipă avansată de cercetare AI”.

Domnul Nadella a părut, de asemenea, să confirme numirea domnului Shear ca director executiv al OpenAI, scriind: „Așteptăm cu nerăbdare să-l cunoaștem pe Emmett Shear și noua echipă de conducere a OAI și să lucrăm cu ei”.

BBC l-a contactat pe domnul Shear și OpenAI pentru comentarii.

Domnul Shear este fostul șef și co-fondator al serviciului de streaming video Twitch. În memoriul adresat personalului OpenAI se spune că acesta are un „mix unic de abilități, expertiză și relații care vor conduce OpenAI înainte”.

Vineri, când OpenAI a anunțat că îl concediază pe domnul Altman, l-a acuzat că nu a fost „consecvent sincer în comunicările sale cu consiliul de administrație, împiedicând capacitatea acestuia de a-și exercita responsabilitățile”.

Consiliul nu a precizat despre ce se presupune că nu a fost sincer.

Dl Altman este văzut ca una dintre cele mai influente figuri din spațiul AI generativ în creștere rapidă, iar demiterea sa a generat unde de șoc în întreaga industrie.

Înlăturarea sa a stârnit o revărsare de sprijin din partea șefilor din Silicon Valley, inclusiv fostul director executiv al Google Eric Schmidt, care l-a numit pe Altman „un erou al meu” și a spus că „ne-a schimbat lumea colectivă pentru totdeauna”.

Cu toate acestea, orice a fost atât de alarmat vineri consiliul de administrație a fost probabil depășit de reacția globală la decizia sa. S-ar putea să fi existat, de asemenea, temeri ca domnul Altman să înființeze o companie rivală și să ia cu el talentul de vârf al OpenAI.

Bărbatul de 38 de ani a postat o fotografie cu el însuși la sediul OpenAI în urma concedierii sale.

Într-o postare pe X, fost Twitter, el este fotografiat ținând o legitimație de oaspete și comentează: „Prima și ultima dată când port unul dintre acestea”.

Potrivit site-ului de știri tehnologice The Information, domnul Altman și domnul Brockman au fost invitați la sediul companiei din San Francisco pentru discuții duminică.

Șeful AI, Sam Altman, a fost eliminat după ce consiliul de conducere își pierde încrederea

Confuzia extraordinară a unui „superstar AI”

Rapoartele din acest weekend au sugerat că demiterea lui i-a înfuriat pe actualii și foștii angajați, care erau îngrijorați că ar putea afecta o viitoare vânzare de acțiuni de 86 de miliarde de dolari (69 de miliarde de lire sterline). De asemenea, s-a crezut că există tulburări în rândul investitorilor principali ai OpenAI - care includ Microsoft.

De asemenea, compania folosește tehnologia OpenAI în aplicațiile sale, iar domnul Nadella a spus: „Rămânem angajați în parteneriatul nostru cu OpenAI”.

OpenAI este considerată pe scară largă a fi o companie aflată la apogeu, cu investiții profitabile, iar ChatGPT - care a fost lansat cu aproape un an în urmă - este folosit de milioane.

Domnul Altman a fost fața ascensiunii companiei. Mai mult decât atât, el este văzut de mulți drept chipul industriei pe scară largă.

El a depus mărturie în fața unei audieri a Congresului SUA pentru a discuta despre oportunitățile și riscurile create de noua tehnologie și a apărut, de asemenea, la primul summit mondial privind siguranța AI, în Marea Britanie, la începutul lunii noiembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite