Creatorul ChatGPT lansează un rival Bitcoin. Cei care vor să cumpere trebuie să fie scanați biometric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creatorul ChatGPT a lansat, la începutul acestei săptămâni, un rival pentru Bitcoin. Worldcoin a fost lansat, luni, în orașe precum Londra, unde oameni au stat la coadă pentru a-și scana globii oculari folosind un glob argintiu. 

Sam Altman lansează Worldcoin, Foto: Getty Images
Sam Altman lansează Worldcoin, Foto: Getty Images

Potrivit datelor Sky News, ei primesc în schimb niște criptomonede gratuite și se spune că aceasta este baza unei noi forme de identificare digitală concepută pentru era AI.

Consumatorii care doresc un World ID trebuie să treacă printr-un proces de scanare biometrică în persoană, care implică scanarea feței și a irisului la unul dintre „Orbs”-urile Worldcoin. Aceste Orbs sunt sfere argintii, de mărimea unui balon de fotbal, poziționate strategic în diferite locații din întreaga lume și de obicei accesibile prin programare.

Când utilizatorii descarcă aplicația World, li se va cere să-și verifice identitatea prin crearea World ID-ului la un Orb și vor primi apoi token-ul WLD – doar pentru faptul că sunt oameni.

Autoritatea de supraveghere a datelor din Marea Britanie analizează această schemă de criptomonedă lansată de șeful OpenAI, Sam Altman, care oferă monede digitale în schimbul scanărilor globului ocular.

Altman a descris proiectul drept o „rețea financiară și de identitate globală bazată pe dovezi de personalitate”, despre care a spus că este „cu atât mai importantă în era A.I.”.

Totuși, proiectul antreprenorului miliardar, a cărui companie de inteligență artificială a creat ChatGPT, a fost criticat deoarece „prezintă potențiale riscuri de securitate.” Biroul Comisarului pentru Informații, care susține drepturile de confidențialitate a datelor din Regatul Unit, a declarat că va examina afacerea.

Notăm lansarea Worldcoin în Marea Britanie și vom pune întrebări suplimentare”, a adăugat un purtător de cuvânt.

Ce este Worldcoin

Potrivit Sky News, proiectul este prezentat ca o metodă de identificare digitală care poate ajuta la distingerea oamenilor de AI online. Este opera unei companii numite Tools For Humanity, care a fost co-fondată de Altman și Alex Blania.

Înainte de lansare, a atras două milioane de înscrieri.

Londra s-a numărat printre orașele care au găzduit luni o sferă de scanare a ochilor, oamenii stând la coadă pentru a privi într-un glob.

Odată ce irisul unei persoane este verificat ca fiind uman și nu este încă înscris, i se atribuie un „World ID” în aplicația Worldcoin pentru smartphone și i se oferă o cantitate mică de criptomonedă numită WLD.

Acest așa-numit proces „orbing” este implementat în 35 de orașe din 20 de țări - dar nicăieri în SUA, unde preocupările de reglementare împiedică lansarea monedei.

Altman a spus că proiectul va ajuta oamenii să țină pasul într-o economie care urmează să fie remodelată de AI.

Nu numai că va ajuta să deosebească oamenii și mașinile, ci crede că le-ar putea ajuta finanțele în lumea reală, deoarece tehnologia ia „din ce în ce mai mult din muncă”.

Vorbind cu reporterii Reuters, el a sugerat că proiectul ar putea fi folosit pentru a verifica persoanele eligibile pentru beneficii și pentru a reduce frauda.

Trebuie să începem să experimentăm lucrurile, ca să ne dăm seama ce să facem”, a adăugat el.

Site-ul web Worldcoin ar putea fi folosit și ca ID de alegător, precizează sursa citată.

Cât de sigur este

Confidențialitatea și securitatea sunt două dintre principalele preocupări legate de Worldcoin.

Vitalik Buterin, co-fondatorul platformei cripto Ethereum, a spus că scanările irisului pot dezvălui informații personale, cum ar fi afecțiuni medicale. Oricine poate aplica pentru a deveni „operator orb” pe site-ul Worldcoin. Cei care sunt aprobați primesc apoi o pregătire de bază și li se trimit un orb.

„Nu avem nicio modalitate de a verifica dacă a fost construit corect”, a spus Buterin.

El a adăugat că telefoanele utilizatorilor ar putea fi, de asemenea, sparte, punând în pericol ID-ul lor mondial.

Potrivit specialiștilor, conceptul pare puțin probabil să atragă pe oricine deja sceptic față de cripto. Industria se confruntă cu o reglementare mai dură în Marea Britanie după prăbușirea platformei majore FTX anul trecut.

De atunci, Autoritatea de Conduită Financiară, a lansat o represiune împotriva firmelor care comercializează active cripto.

Grzegorz Drozdz, analist la firma de investiții Conotoxia, a declarat că Worldcoin ar putea, de asemenea, să se lupte să-i câștige pe adevărații credincioși.

El a spus că acordarea de jetoane WLD oricărei persoane care se înscrie, ceea ce compania speră că va ajuta la stimularea adoptării, va devaloriza moneda pe termen lung.

Prețul criptomonedei depinde întotdeauna de cerere și ofertă”, a spus el, adăugând că este puțin probabil ca WLD să rivalizeze cu tokenurile consacrate precum Bitcoin sau Ethereum.

WLD a atins apogeul la 3,30 dolari (2,57 GBP) în tranzacționarea timpurie luni, potrivit instrumentului de urmărire a pieței CoinGecko. S-a situat la 2,01 dolari (1,57 GBP) marți dimineața.

Worldcoin is launching today. pic.twitter.com/PholJK3Dxz

— Alex Blania (@alexblania) July 24, 2023
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite