Rusia a sistat livrările de petrol către Polonia prin conducta Drujba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizarea petrolului rusesc prin secţiunea conductei Drujba către Polonia a fost sistată, a anunţat sâmbătă un responsabil al companiei poloneze de rafinare a petrolului PKN Orlen, citat de Reuters.

Un angajat oprește robinetul de la conducta de petrol Drujba
Furnizarea petrolului rusesc prin secţiunea conductei Drujba a fost sistată FOTO Shutterstock

"Reuşim să ne asigurăm aprovizionarea. Rusia a oprit livrările către Polonia, situaţie pentru care suntem pregătiţi. Numai 10% din petrol venea din Rusia şi îl vom înlocui cu petrol din alte surse", a transmis Daniel Obajtek, director executiv al PKN Orlen.

Această companie afirmă că-şi poate aproviziona rafinăriile cu petrol importat pe cale maritimă şi nu va fi afectată aprovizionarea cu benzină şi motorină.

Conducta Drujba porneşte din Rusia şi se ramifică în Belarus în alte două conducte, una către Polonia şi cealaltă către Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă. Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba sunt exceptate de la embargoul pe care UE l-a impus Rusiei după declanşarea războiului contra Ucrainei, întrucât statele central-europene fără ieşire la mare dispun de opţiuni limitate de aprovizionare cu petrol pe cale maritimă.

La finalul lunii noiembrie, Polonia căuta sprijin german pentru a aplica sancțiunile UE asupra secțiunii polono-germane a conductei de țiței Drujba, pentru a putea renunţa la petrolul rusesc fără penalităţi, scrie Reuters.

Surse familiare discuțiilor spuneau atunci că cele două state sunt aproape de a încheia un acord care va permite Poloniei să coordoneze livrările maritime de petrol către Germania, prin Gdansk și o parte din Drujba, pentru a facilita achiziționarea de către Polonia a rafinăriei Schwedt, deținută de Rusia, din Germania.

UE s-a angajat să nu mai cumpere petrol rusesc pe rute maritime începând cu 5 decembrie, dar Drujba a fost în primă fazî scutită de sancțiuni. Acest lucru a fost o problemă pentru rafinatorul polonez PKN Orlen, care avea o înțelegere pe termen lung pentru achiziționarea de petrol rusesc prin conductă și ar fi trebuit să plătească penalități pentru a rupe contractul.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite