Românii pot cumpăra bilete combinate de tren. ARF a lansat în producție Ghișeul Unic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat în producție platforma online Ghişeul Unic, dezvoltată prin proiectul „Sistem integrat, bază de date unică şi furnizare de informaţii privind sistemul de ticketing al operatorilor de transport feroviar de călători”.

Biletele combinate de tren pot fi cumpărate prin Ghișeul Unic, Foto: Facebook ARF
Biletele combinate de tren pot fi cumpărate prin Ghișeul Unic, Foto: Facebook ARF

Această ultimă etapă, survine după implementarea protocoalelor de servicii și structuri Web API, în sistemele informatice ale celor doi operatori de transport (OTF-C), respectiv CFR-Călători SA și Transferoviar Călători S.R.L, care au transmis acceptanța finală de participare la acest sistem dinamic și complex.”, au transmis reprezentanții ARF.

Biletul de tren integrat este o facilitate care va permite călătorilor să cumpere un singur bilet pentru o rută pe care circulă doi sau trei operatori feroviari.

Cine poate achiziționa titluri de călătorie integrate

Prin utilizarea platformei online se pot achiziționa titluri de călătorie integrate, în conformitate cu actele normative în vigoare la călătoria pe calea ferată, numai pentru următoarele categorii de călători, și anume:

- adult: orice persoană (indiferent de vârstă) care plătește tariful integral de călătorie;

- copil: se consideră copiii până cel mult la împlinirea vârstei de 10 ani, la data călătoriei, inclusiv cei până în 5 ani pentru care se solicită loc separate;

- elev: tinerii care urmează o formă de învățământ obligatoriu, (gimnazial, profesional/liceal, postliceal) la o unitate de învățământ acreditată/autorizată din România;

- student: se consideră studenții români/străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate din România cu vârsta maximă de 26 ani.

De asemenea, se pot achiziționa titluri de călătorie integrate numai:

a) pentru categoriile de călători menționați mai sus pentru o călătorie simplă (pe un singur sens);

b) la trenurile care circulă în trafic intern pentru care este disponibilă funcționalitatea de cumpărare;

c) pentru un număr maxim de călători pe tranzacție, în funcție de tipul de vagon, astfel:

6 locuri la vagoanele de clasă - loc pe scaun (clasa I-a, clasa a II-a); 6 locuri la vagoanele cușetă cu 6 paturi în cabină; 4 locuri la vagoanele cușetă cu 4 paturi în cabină; două locuri la vagoanele de dormit cu două paturi în cabină și la vagoanele de dormit în regim „Single" (singur in cabină); trei locuri la vagoanele de dormit cu trei paturi în cabină.

d) dacă la fiecare tren din ruta selectată, se solicită pentru toți călătorii din tranzacție, același tip de vagon.

e) dacă se solicită loc separat pentru fiecare călător, la trenurile cu regim de rezervare.

În aceste condiții, având în vedere că o platformă online implică într-o măsură semnificativă relația și interacțiunea cu utilizatorii, vă rugăm să sesizați – în mod constructiv – orice disfuncție constatată la operațiunile de emitere și decontare a titlurilor de călătorie integrate, la adresa de e-mail: office@arf.gov.ro.

Facem cuvenita precizare că platforma online Ghișeul unic se află în continuă dezvoltare (modificări, adaptări sau upgradări), drept pentru care apelăm la clemența dumneavoastră, astfel încât această soluție informatică să funcționeze și să își atingă scopurile pentru care ea a fost concepută, respectiv: vânzarea de bilete la orice tren, indiferent de operatorul de transport de călători public feroviar care îl operează, rezervarea locurilor la trenurile oricărui operator de transport de călători feroviar.

Reamintim că adresa de accesare a acesteia este: bilete.infofer.ro, iar după definitivarea structurilor Web API ale celorlalți patru OTF-C, platformele informatice ale acestora urmează să fie integrate, treptat, în Ghișeul Unic - vânzări on-line.

În perioada următoare vor fi definitivate si configurările numelor de domenii dedicate acestui tip de serviciu, pe care le vom comunica pentru a vă putea actualiza listele de favorite si scurtături.”, au explicat reprezentanții Autorității.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite