România nu încurajează industria de reparaţii, ci achiziţia de produse noi. O asociaţie cere introducerea indicelui de reparabilitate

0
0
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

România are nevoie de legi pentru a încuraja relansarea industriei de reparare a produselor electrice şi electronice, consideră reprezentanţii asociaţiei RESPO, cerând introducerea Indicelui de reparabilitate, care va genera noi responsabilităţi pentru producători.

Produsele electrice si electronice cauzează astăzi cea mai mare creştere de deşeuri la nivel mondial, mai ales din pricina comportamentului consumatorilor de a arunca produsele uzate, fără a încerca să le repare, să le doneze sau să le recicleze. 

Motivul principal este dorinţa de a achiziţiona altele noi, consumatorii fiind astfel influenţati de politicile agresive de marketing ce încearcă să impună pe piaţă noi modele, cu funcţii similare, însă sub noi culori şi noi forme. 

Reprezentanţii Asociaţiei RESPO DEEE consideră că introducerea în România a legilor prezente deja în multe state europene, care încurajează repararea produselor electronice şi care obligă companiile producătoare să afişeze indicele de reparabilitate pentru produsele pe care le pun spre vânzare, va avea un impact considerabil în a reduce cantitatea de DEEE-uri generată. 

Prin aceşti indici de reparabilitate, de la 1 la 10, se furnizează transparent informaţii despre gradul de dificultate în activitatea de reparare, iar consumatorii pot să facă cele mai bune alegeri atunci când cumpără un produs. În acelaşi timp, producătorii sunt încurajaţi să îmbunătăţească durabilitatea şi, astfel, calitatea produselor lor, pentru a rămâne competitivi.

”A fost o perioadă în care oamenii păstrau un produs electronic sau electrocasnic mult timp, mai bine de zece ani. În prezent, după doi ani, în medie, majoritatea oamenilor cumpără produse noi, dorind cel mai recent model, considerând că cel vechi nu mai face faţă noului sistem de operare ori pentru că nu îi dau o şansă la reparaţie în cazul în care s-a defectat. De cele mai multe ori, produsele cumpărate ar avea o viaţă mult mai lungă. Totuşi, ajung să fie păstrate neutilizate în casă ori aruncate la gunoi sau în mediul înconjurător, poluându-l, fără a fi reciclate corespunzător. O soluţie în acest sens este repararea lor, iar dificultăţile întâlnite în dorinta de a face această activitate sunt cuantificate prin indicii de reparabilitate care ar trebui să însoţească un produs atunci când acesta este lansat spre vânzare pe piaţă”, declară Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.  

Economia de consum nu încurajează reparaţia

Dezvoltarea capacităţilor de producţie a dus la o scădere a preţurilor produselor noi, ceea ce a încurajat achiziţionarea mai multor produse noi şi reducerea activităţii societăţilor specializate pentru service. Astfel, s-a ajuns  la o economie de consum în care produsele sunt utilizate şi înlocuite fără a se lua în calcul  opţiunea reparării lor pentru prelungirea ciclului de viaţă şi impactul asupra mediului înconjurător.

“Creşterea foarte mare a volumului de DEEE-uri şi lipsa materiilor prime necesare ne-a determinat să analizăm care este cauza acestui fenomen. Preţurile mici şi dificultatea de reparare a produselor sunt principalele cauze. Producătorii au preferat să încurajeze vânzarea unor noi produse în detrimentul activităţilor de service, iar consumatorul nu este conştient de cantitatea uriaşă a deşeurilor generate de aceste produse electrice şi electronice atât în timpul procesului de fabricaţie cât şi după scoaterea lor din uz. Pentru limitarea impactului negativ asupra mediului sunt necesare măsuri urgente şi eficiente”, continuă Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO.

Legi în Uniunea Europeană

O nouă lege în Franţa, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2021, le cere companiilor producătoare de produse electronice să afişeze indicii de reparabilitate şi să publice manualele de reparaţie. Prin această măsură produsele electrice şi electronice vor avea o durată de viaţă mai lungă şi se va reduce nivelul DEEE-urilor.

S-au stabilit astfel indici de reparabilitate pentru produselor existente în comerţ, cumpărătorii putând afla, din start, în ce măsură produsul dorit poate fi apoi reparat uşor, la nevoie. Conform The Verge, compania Apple a fost, de exemplu, obligată, prin noua lege, să adauge aceşti indici produselor lor existente în magazinele online. Indicii sunt decişi în funcţie de mai mulţi factori, printre care uşurinţa prin care se poate dezasambla, existenţa manualelor de reparaţie ori cât de uşor pot fi procurate piesele de schimb. 

Franţa este în acest moment singura ţară din Europa care a introdus această lege, ca un proiect pilot, criteriile de reparabilitate fiind însă stabilite în urma unor studii de specialitate. Efectele produse au deja un impact semnficativ în scăderea volumului de DEEE raportat, astfel că exemplul Franţei va putea fi preluat şi urmat în scurt timp şi de alte ţări din UE.

RESPO susţine introducerea indicelui de reparabilitate în România

Asociaţia RESPO DEEE consideră că România are nevoie de legi care să încurajeze şi să susţină reparaţia produselor electronice. În acest mod, cumpărătorii ar cunoaşte  încă de la început cât de greu sau uşor pot fi reparate produsele achiziţionate, iar producătorii vor fi obligaţi să lanseze pe piaţă produse calitative, durabile şi să comunice transparent modul de reparare al acestora.

“Reducerea cantităţii de DEEE-uri ar fi semnficativă dacă s-ar introduce aceşti indici de reparabilitate. Există demersuri în acest sens în mai multe ţări ale Uniunii Europene şi ne dorim ca această legislaţie să ajungă şi în România. Trebuie, în acelaşi timp, încurajate şi susţinute service-urile profesionale, centrele unde oricine poate duce un produs electronic pentru a fi reparat şi folosit în continuare”, concluzionează Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite