România înregistrează a patra performanţă globală la scăderea riscului de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a reuşit performanţa de a ieşi, în ultimul trimestru al anului trecut, din topul celor mai riscante zece state din perspectiva capacităţii de a-şi plăti obligaţiile de plată. Astfel, România a înregistrat o scădere semnificativă a primei de risc, cerute în cazul împrumuturilor pe pieţele externe - de 17,3% - aceasta fiind a patra performanţă globală după Argentina, Letonia şi Abu Dhabi. A cincea performanţă aparţ

Motivul acestei performanţe, potrivit experţilor de la CMA, este reducerea deficitului bugetar peste ţinta fixată de FMI. Reamintim că Guvernul a încheiat anul trecut cu un deficit de 6,6% din PIB, sub pragul de 6,8% din PIB convenit cu finanţatorii externi.

Performanţa este notabilă, în condiţiile în care, în luna iulie a anului trecut, aceeaşi agenţie nota că România era pe locul opt în topul celor mai riscante economii din lume. În acest moment, riscul de nerambursare a datoriei publice a scăzut de la 350 de puncte de bază - nivel înregistrat la 1 octombrie 2010 - la 290 puncte de bază.

Aflaţi din „Adevărul" de mâine ce efecte va avea această evoluţie asupra costului împrumuturilor viitoare de pe pieţele externe şi care sunt statele cu cele mai riscante economii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite