Riscul de război este neacoperit de majoritatea poliţelor de asigurare: Nimeni nu poate previziona pagubele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Getty Images
Foto Getty Images

Riscul de război este neacoperit de majoritatea poliţelor de asigurare, aşa cum se întâmplă şi cu pierderile provocate de terorism sau lovituri de stat militare, tulburări sociale şi alte asemenea fenomene. Acest lucru se întâmplă în întreaga lume, nu doar în România, spun asigurătorii.

Asigurările continuă să funcţioneze normal în această perioadă şi să ne protejeze împotriva tuturor riscurilor prevăzute în poliţe, în conformitate cu cadrul legal din România şi din Uniunea Europeană, a precizat marţi Uniunea Naţională a firmelor de asigurări UNSAR, precizând că oameni şi companii din România beneficiază în fiecare zi calendaristică de plata unor despăgubiri de circa 3,5 milioane euro, conform datelor ASF. 

„Traversăm împreună o perioadă dificilă, cu provocări pe toate planurile, fie că vorbim de contextul social, economic şi mai ales de cel uman. Pandemia de COVID-19 a generat transformări majore în viaţa noastră de zi cu zi şi a schimbat complet modul în care definim responsabilitatea, în plan individual, dar şi în comunitate. Recent, declanşarea conflictului din Ucraina, care a provocat o criză umanitară de proporţii, a adăugat noi temeri în ceea ce priveşte siguranţa şi protecţia fiecăruia dintre noi. Este nevoie, astfel, de contribuţia noastră, a tuturor, pentru a gestiona această criză socială şi de a rămâne informaţi privind rolul nostru în societate şi în asumarea responsabilităţii faţă de noi şi faţă de cei din jur.

Din acest motiv, este important ca oamenii să aibă toate informaţiile necesare privind poliţele de asigurare, fie că vorbim de cele de viaţă, de sănătate, locuinţe sau de alte tipuri de asigurări care ne protejează financiar atunci când se produc riscurile pentru care ne-am asigurat. Desigur, se discută mult zilele acestea despre război în spaţiul public. Şi da, în general, riscul de război este neacoperit de majoritatea poliţelor de asigurare, aşa cum se întâmplă şi cu pierderile provocate de terorism sau lovituri de stat militare, tulburări sociale şi alte asemenea fenomene.

Acest lucru se întâmplă în întreaga lume, nu doar în România. Desigur, există şi excepţii, în funcţie de fiecare companie sau de tipul de asigurare respectiv. Explicaţia este că nimeni nu poate previziona pagubele, amploarea, durata sau urmările economice ale unui război, motiv pentru care, ca principiu, companiile de reasigurări – printre cele mai performante entităţi din lume în domeniul protecţiei financiare şi managementului de risc - nu includ războiul printre acoperiri. Şi, chiar dacă ar putea fi cuantificat, preţul pentru care ar fi preluat de asiguratori ar fi unul extrem de ridicat, ceea ce ar risca să facă asigurarea prohibitivă. În plus, să nu uităm nici că pe timp de război, în principiu, se aplică legea marţială, ceea ce schimbă cadrul obişnuit social, medical şi patrimonial”, susţin firmele de asigurări.

„Sigur, actualul context global ne îngrijorează pe toţi. Însă, din punct de vedere al securităţii, aşa cum au declarat în nenumărate rânduri autorităţile statului, România beneficiază de garanţiile de securitate ale celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, NATO, al cărei membru este încă din 2004”, amintesc asigurătorii.

Pe de altă parte, ţinând cont de toate aceste aspecte, este, totodată, din ce în ce mai evident că riscurile vieţii de zi cu zi devin cu atât mai presante. „Prin urmare, o asigurare de viaţă sau una de sănătate care să ne protejeze de evenimente nedorite şi să ne asigure confort psihic şi financiar devin cu atât mai importante. 

Spre exemplu, dacă ne referim la asigurările de viaţă, prin funcţia lor principală, cea de protecţie, acestea pot contribui la reducerea vulnerabilităţii familiilor şi a dezechilibrelor sociale. Interesul în creştere al românilor pentru aceste produse ne arată că aceştia doresc să fie mai bine protejaţi în calea riscurilor la care sunt expuşi”, notează firmele de asigurări.

În acest sens, cele 1,4 milioane de poliţe de asigurare de viaţă, cele peste 350.000 poliţe de asigurare de sănătate, şi nu numai, continuă să ofere protecţie în faţa unor evenimente frecvente precum accidentele şi îmbolnăvirile, care pot avea drept consecinţă chiar decesul, atenuând consecinţele financiare şi completând astfel mecanismele de sprijin existente în sistemul public. Practic, protecţia contractată de oameni şi de companii în 2021 prin intermediul asigurărilor de viaţă a crescut cu peste 17%, iar asigurările de sănătate au continuat la rândul lor să înregistreze o dinamică pozitivă. În acelaşi timp, cele peste 3,4 milioane de poliţe de asigurare a locuinţelor vor oferi în continuare deţinătorilor acestora protecţia necesară, acoperind daunele produse de riscurile asigurate, conform termenilor şi condiţiilor acestora.

„Aşadar, deşi uneori este imposibil să ne apărăm de orice formă de manifestare a neprevăzutului, asigurările continuă să ne ofere un echilibru financiar în foarte multe momente critice. Din acest punct de vedere, asigurările rămân un sprijin vital pentru fiecare dintre noi”, notează UNSAR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite