Reforma pensiilor aduce modificări şi la Pilonul II. Cum se vor face plăţile

0
0
pensii private

Reforma pensiilor, asumată de România faţă de Comisia Europeană prin PNRR, aduce modificări şi în privinţa Pilonului II de pensii private obligatorii, după cum reiese din documentele ce vor fi discutate miercuri în şedinţa de Guvern.

Printre ultimele puncte aflate pe ordinea de zi a şedinţei se numără şi o Notă „privind situaţia implementării jaloanelor şi ţintelor aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale”.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) are în cadrul PNRR o alocare totală de 368,9 milioane euro, din valoarea totală de 29,2 mld. Euro, în calitate de gestionar al fondurilor europene pentru măsurile de infrastructură socială, cât şi de beneficiar, fiind responsabil de implementarea măsurilor de reformă şi de investiţii în domeniile pensiilor, salarizării, asistenţei sociale şi digitalizării (în parteneriat cu instituţiile din subordinea/sub autoritatea/coordonarea acestuia). 

Principalele puncte din analiza discutată miercuri în şedinţa de Guvern:

PNRR a fost transmis de către România în 31 mai 2021 la Bruxelles şi Comisia Europeană a evaluat pozitiv planul în data de 27 septembrie 2020 propunând aprobarea acestuia. Acesta a fost aprobat, alături de planurile Estoniei şi Finlandei, în cadrul ECOFIN - Consiliul UE al miniştrilor economiei şi finanţelor, în data de 28 octombrie 2020, urmând a fi accesată pre-finanţarea de 13% în valoare de aproximativ 3,7 mld. euro. 

Intervenţiile MMSS se regăsesc în 4 componente din cele 15 ale întregului plan, după cum urmează:

- Componenta 13 – Reforme sociale (unde MMSS este desemnat minister coordonator)

- Componenta 14 - Bună Guvernanţă (unde MMSS are calitatea de beneficiar pentru implementarea reformei privind sistemul public de salarizare) 

- Componenta 8 - Reforma Fiscală şi Reforma Sistemului de Pensii (unde MMSS este responsabil împreună cu Ministerul de Finanţe) 

- Componenta 7 - Transformare Digitală (unde MMSS are calitatea de beneficiar pentru proiectele de digitalizare) 

În ceea ce priveşte stadiul îndeplinirii jaloanelor şi ţintelor cu termene la nivelul trimestrului IV 2021 şi anului 2022 este următoarea: 

A. Reforma şi modernizarea sistemului de pensii 

- Asistenţă tehnică contractuală furnizată de o entitate care va fi selectată în conformitate cu legislaţia naţională privind achiziţiile publice – Q4 2021- jalonul este parţial îndeplinit, urmând a fi încheiat acordul de servicii de asistenţă tehnică rambursabilă între MSS şi Banca Mondială) 

- Intrarea în vigoare a unui ordin al ministrului prin care se instituie un comitet de monitorizare însărcinat cu revizuirea, cu sprijinul furnizorului de asistenţă tehnică, a sistemului de pensii şi a intervenţiilor la nivel de politici în sistemul de pensii (MMSS, MF, Consiliul Fiscal, CNPP) – Q4 2021 – jalon îndeplinit 

- Intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2 – Q1 2022 – jalon în curs de îndeplinire 

- Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale – jalon în curs de îndeplinire (a fost aprobat un memorandum în Guvern care include un plan de măsuri pentru crearea unui cadru eficient de implementare a măsurilor de reformă)

Plăţile se vor face în 12 ani, nu în 5 ca acum

Surse din piaţă au precizat pentru HotNews.ro că modificările legislative privind Pilonul 2 se referă la adoptarea legii privind plata pensiilor private obligatorii, care ar prevedea ca plăţile să se facă în tranşe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situaţii întemeiate.

Proiectul de lege este dezvoltat în principal de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi este aproape gata, susţin sursele HotNews.ro.

Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autorităţile pregătesc de multă vreme o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranşe lunare pe durata vieţii, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată decât în situaţii excepţionale.

59.000 de participanţi şi moştenitori la Pilonul II de pensii au încasat 605 milioane de lei de la introducerea acestui sistem (n.a 2008) şi până la finele lunii septembrie 2021, a anunţat, în noiembrie 2021, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Plata pensiilor din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autorităţile pregătesc de ceva timp o lege prin care plăţile să fie în tranşe lunare pe durata vieţii, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ) au realizat plăţi de peste un miliard de lei (200 milioane euro) către aproape 115.000 de participanţi şi mostenitori, de la înfiinţare şi până la finele lunii septembrie 2021, potrivit datelor comunicate în luna noiembrie 2021 de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Potrivit legislatiei, ca dispozitie tranzitorie pana la adoptarea unei legi de plata a pensiilor private, participantii si/sau mostenitorii acestora pot primi platile din partea fondurilor de pensii fie ca suma unica, fie sub forma de rate egale pe o durata de cel mult 5 ani.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite