Redresare lentă pentru companiile aeriene. Wizz Air se aşteaptă la noi pierderi în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Wizz Air, compania aeriană low-cost din Ungaria, a anunţat miercuri că  se aşteaptă la noi pierderi în exerciţiul financiar actual, din cauza unei reveniri mai lente decât se estima din pandemia de COVID-19, transmite Reuters.

Directorul general de la Wizz Air, Jozsef Varadi, a apreciat că transportatorul aerian se confruntă cu un nou „an de tranziţie", după ce în cele 12 luni care s-au încheiat la 31 martie 2021 a înregistrat pierderi de 576 milioane de euro.

„Dacă nu vom vede o ridicare accelerată şi permanentă a restricţiilor ne aşteptăm să raportăm pierderi în anul financiar 2022", a spus Jozsef Varadi.

În ciuda incertitudinii, Wizz dar şi alete companii low-cost precum Ryanair au folosit criza pentru a adăuga noi rute pe măsură ce rivalii tradiţionali ai companiilor aeriene se reduc. Transportatorul maghiar are acum 43 de baze de aeronave în funcţiune sau anunţate, comparativ cu 25 înainte de pandemie.

Pierderile de 576 milioane de euro înregistrate de Wizz Air în exerciţiul încheiat la 31 martie 2021, după un profit net de 281 milioane euro în exerciţiul precedent, sunt rezultatul unei scăderi de 73% a cifrei de afaceri, până la 739 milioane de euro, în condiţiile în care numărul pasagerilor transportaţi a scăzut până la 10,2 milioane de la 40 de milioane.

Directorul general de la Wizz Air a mai spus că este relativ optimist cu privire la perioada următoare, dar a adăugat revenirea a început mai târziu decât se preconiza, aşa că anul curent va fi un nou an de tranziţie. "În primul trimestru al exerciţiului financiar 2022, ne aşteptăm să zburăm la 30% din capacitate, urmând să revenim la capacitate maximă abia în anul financiar 2022-2023", a precizat Jozsef Varadi.

Wizz Air, compania aeriană low-cost cu cea mai rapidă creştere din Europa, operează o flotă de 138 de aeronave Airbus A320 şi A321.

În urmă cu puţin timp, Wizz Air va a anunţat că va redeschide gradual, până la data de 6 iunie, 27 de rute operate de pe unele aeroporturi din România către Germania, Italia, Spania, Elveţia, Marea Britanie, Portugalia, Olanda, Franţa şi Malta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite