Recalcularea pensiilor: Ministerul Muncii a anunţat cum vor fi distribuite deciziile

0
Publicat:

Guvernul a aprobat în ședința de vineri modalitatea de distribuție a deciziilor privind recalcularea pensiilor, a informat Ministerul Muncii.

Cineva numără bancnote de 5 și 10 lei
Guvernul a aprobat modalitatea de distribuție a deciziilor privind recalcularea pensiilor

Reforma sistemului public de pensii mai face un pas și trece în faza de organizare logistică astfel încât toți pensionarii să beneficieze, în termenul asumat, de prevederile Legii nr. 360/2023”, a informat vineri Ministerul Muncii.

În acest sens, Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, ca PoștaRomână să fie instituția care să ofere servicii integrate de pregătire și expediere a plicurilor care conțin #deciziile privind recalcularea pensiilor din sistemul public.

Datorită ordonanței de urgență aprobate astăzi, deciziile de recalculare a pensiilor după noile principii: contributivitate, stabilitate în muncă, solidaritate și sustenabilitate vor ajunge în termenul asumat la beneficiari”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Compania Națională Poșta Româna S.A., în calitate de operator național din domeniul serviciilor poștale cu cea mai mare acoperire națională asigură în prezent transmiterea taloanelor de pensii și plata în numerar pentru pensionari.

Prima recalculare ar urma să fie finalizată până cel târziu la data de 1 septembrie, iar a doua ar urma să aibă loc abia după, beneficiind de cea din urmă seniorii care au primit prime, sporuri sau diverse bonusuri care nu erau luate până la acest moment în calcul.

Cea de-a doua recalculare ar urma să fie posibilă doar în cazul pensionarilor care atașează dosarelor de pensii adeverințele care să demonstreze faptul că au încasat venituri suplimentare față de salariu, și pot depune aceste documente pot fi depuse până la data de 1 septembrie.

Sporurile care vor fi luate în calcul pentru această recalculare sunt cele încasate înainte de data de 1 aprilie 2001, care nu au fost evidențiate în carnetul de muncă.

Astfel, veniturile acestor pensionari ar urma să fie recalculate și în funcție de bonsurile pe care le încasau și nu erau luate în calcul până la acest moment, și nu au fost integrate nici in recalcularea care se desfășoară în acest moment, iar începând din anul 2025, conform planificărilor, cea de a doua recalculare a pensiilor ar urma să aducă seniorilor venituri mai mari.

În situații excepționale, când carnetul de muncă a fost pierdut sau angajatorul nu mai există, legea prevede că datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii sau de la companiile private care au preluat arhiva.

Daniel Baciu, șeful CNPP, a confirmat că se va efectua o a doua recalculare pentru anumite categorii de pensionari, vizându-i pe cei care beneficiază de sporuri pentru care se plătesc contribuții.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite