Reacția Raiffeisen vizând preluarea acțiunilor Strabag: „Tranzacția respectă sancțiunile occidentale”

0
Publicat:

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a informat miercuri că tranzacţia care vizează preluarea unei participaţii la compania austriacă de construcţii Strabag, de la un oligarh rus, respectă sancţiunile occidentale impuse Rusiei.

foto bancă Raiffeisen din Rusia
Reacția Raiffeisen la presiunile SUA: „Tranzacția respectă sancțiunile occidentale”

Anterior, Reuters a dezvăluit că autorităţile de la Washington fac presiuni asupra Raiffeisen Bank International, pentru ca grupul bancar austriac să renunţe la intenţia de a prelua o participaţie în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de construcţii Strabag, de la o companie de construcţii controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska. Sursele citate de Reuters susţin că în eventualitatea în care Raiffeisen va decide să meargă mai departe şi se va dovedi că tranzacţia încalcă sancţiunile americane, Washingtonul ar putea impune penalităţi băncii austriece, informează Dow Jones Newswires.

Sursele citate de Reuters susţin că în ultimele săptămâni mai mulţi oficiali din cadrul Trezoreriei SUA şi-au exprimat îngrijorările cu privire la tranzacţia dintre Raiffeisen şi oligarhul rus, cu prilejul unor reuniuni cu reprezentanţii băncii şi autorităţile austriece. Oficialii americani ar fi subliniat faptul că Oleg Deripaska se află pe lista persoanelor vizate de sancţiunile SUA.

Sursele au adăugat că oficialii guvernamentali americani, care sunt de părere că Deripaska va beneficia de pe urma vânzării participaţiei sale la Strabag, au cerut Raiffeisen să dea mai multe detalii cu privire la persoanele fizice şi companiile implicate în această tranzacţie. În eventualitatea în care Raiffeisen va decide să meargă mai departe şi se va dovedi că tranzacţia încalcă sancţiunile americane, Washingtonul ar putea impune penalităţi băncii austriece, au subliniat sursele.

În replică, banca austriacă a informat miercuri că a înştiinţat toate autorităţile relevante, inclusiv Trezoreria SUA şi Oficiul pentru Controlul Activelor Străine SUA (OFAC), cu privire la detaliile acestei tranzacţii.

A fost recunoscut că nu există o opoziţie americană la această tranzacţie. Se înţelege de la sine că RBI nu va continua cu o tranzacţie care ar încălca sancţiunile sau ar expune RBI riscului de a fi sancţionată”, a precizat banca austriacă, într-un comunicat de presă.

În luna decembrie 2023, Raiffeisen Bank International a anunţat că a ajuns la un acord pentru a prelua o participaţie de 27,78% la Strabag, cu suma de 1,51 miliarde de euro în numerar, de la compania rusească Rasperia Trading, controlată de Oleg Deripaska.

În 2022, Departamentul de Justiţie al Statelor Unite i-a acuzat pe Deripaska şi trei dintre asociaţii săi de încălcarea regimului sancţiunilor şi alte infracţiuni. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite