Imagini virale cu fermierii români care aruncă tone de roșii din cauza prețului derizoriu. Programul „Tomata” sărăcește micii producători VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii locali sunt revoltați, deoarece Programul „Tomata”, care a avut un buget majorat în 2024, a încurajat producția de roșii, iar acum fermierii mici rămân cu marfa nevândută, dat fiind faptul că prețurile s-au prăbușit.

foto roșii
Programul „Tomata” îngroapă producătorii locali

Din cauza faptului că producțiile de roșii s-au înmulțit, grație Programului „Tomata”, micii producători nu își mai pot acoperii costurile pentru cules și transport după vâzarea en-gross, potrivit digi24.ro.

Fermierii din apropierea Capitalei dar și din restul țării susțin că sunt nevoiți să arunce la gunoi tone de roșii, deoarece nu le mai pot vinde. Un astfel de producător local din comuna Videle, județul Ilfov a mărturisit faptul că anul trecut a aruncat aproximativ cinci tone de roșii, și anul acesta preconizează că va mai arunca minimum 3 tone, după ce, deja două tone din producția sa s-a dus pe apa sâmbetei.

Acest lucru se întâmplă deoarece în România nu s-au înființat piețe de desfacere pentru culturi precum cele de tomate, castreveți sau vinete, iar comercianții terți achiziționează de la producători locali la preț foarte mic, pentru ca recoltele au fost abundente.

În general, comercianții achiziționează un kilogram de tomate cu prețul de 1 leu, iar acest preț nu acoperă costurile producătorilor și fermierilor. Pentru acoperirea tututor cheltuielilor vizate de producția de tomate, un fermier ar trebui să primească el puțin patru lei pe kilogram, însă din cauza schimbării pieței, aceștia sunt dispuși să își vândă producția chiar și cu doi lei pe kilogram, pentru a nu rămâne cu marfa pe cap.

În acest moment, în supermarketurile din România prețurile roșiilor variză între 10 și 15 lei pe kilogram, în funcție de soi și de țara de proveniență. Oferta din belșug din România a dus la apariția mai multor tipuri de roșii locale chiar și în supermarketuri. În zonele rurale, un kilogram de roșii se vinde cu 8 lei.

Bugetul Programului „Tomata” a fost suplimentat în acest an cu 13 milioane de lei. În anul 2024, pe site-ul MADR se anunțase un grant de 1.500 euro încă din luna februarie a acestui an pentru cei care cultivă tomate din soiuri timpurii, în spații protejate, spun oficiali din cadrul DAJ Olt. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite