Programul Rabla pentru becuri ar putea fi lansat cel târziu la sfârşitul lunii octombrie

0
0

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că programul Rabla pentru becuri ar putea fi lansat cel mai târziu la sfârşitul lunii octombrie, până atunci fiind nevoie de modificarea bugetului Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) printr-o hotărâre de Guvern.

Ministerul Mediului va lansa programul Rabla pentru becuri, Foto: Arhivă Adevărul
Ministerul Mediului va lansa programul Rabla pentru becuri, Foto: Arhivă Adevărul

Ministrul a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, cum a fost stabilit bugetul programului Rabla pentru becuri şi când va fi lansat acest proiect.

,,Programul poate fi lansat în momentul în care vom avea modificarea bugetului AFM, probabil într-o săptămână, maxim două săptămâni, vom avea hotărârea de Guvern de modificare a bugetului AFM. Estimarea s-a făcut… În principiu, am pornit de la disponibilităţile băneşti ale AFM pentru următoarele trei luni. Dacă acest program are succes, dacă există cerere reală din partea cetăţenilor şi dacă vor fi probabil sute de mii de cetăţeni care se vor înscrie în acest program, în bugetul anului viitor, printr-o schemă lansată anul viitor, printr-o nouă cerere de finanţare sau de alocare de vouchere, putem să continuăm programul şi anul viitor”, a explicat ministrul Mediului (minutul 52).

Întrebat când poate debuta acest program, oficialul a răspuns: ,,Perioada de consultare publică pentru proiectul de ordin este de 30 de zile. În 10 zile se pot depune propuneri de modificare, perioada de consultare publică, conform legii, este de 30 de zile. Noi am postat pe site pe 28 septembrie, cel târziu la sfârşitul lunii octombrie poate fi lansat programul”.

La începutul acestei luni, Ministerul Mediului a publicat în dezbatere publică Ghidul privind programul „Rabla pentru becuri”. Potrivit sursei citate, finanțarea se acordă sub formă de voucher în cuantum de 200 lei cu TVA pentru achiziţionarea becurilor cu led de maximum 15 W. Este considerată cheltuială eligibilă achiziţia becurilor cu led de maximum 15 W.

Poate beneficia de finanţare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) este persoană fizică cu domiciliul în România;

b) nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led;

c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică;

d) este posesor al unui/unei buletin/cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;

e) se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu led, un număr echivalent de becuri convenţionale;

f) îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.

În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate beneficia de un singur voucher.

Persoana fizică aprobată poate beneficia de un voucher în cuantum de 200 lei la achiziţionarea a cel puţin unui bec cu led, în schimbul predării unui număr echivalent de becuri convenţionale.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite