Producţia de grâu a României ar putea să scadă cu 9% anul acesta, la 7,2 milioane de tone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia de grâu a României ar putea să scadă în acest an FOTO Mediafax
Producţia de grâu a României ar putea să scadă în acest an FOTO Mediafax

România ar putea produce în acest an 7,2 milioane de tone de grâu, cu 9% mai puţin faţă de anul trecut, însă exporturile ar putea creşte uşor, susţinute de cererea mai mare a statelor africane afectate de secetă şi de producţia slabă a Ucrainei, unul dintre principalii competitori pe piaţa grâului, estimează compania ucraineană de analiză agricolă UkrAgroConsult, citată de Bloomberg.

Ploile abundente din toamna trecută au afectat însămânţările, astfel că suprafaţa cultivată cu grâu a scăzut la un nivel minim al ultimului deceniu, potrivit companiei ucrainene, transmite News.ro.

Datele oficiale au arătat că, în 2015, producţia de grâu a României a crescut cu 3,5% faţă de anul anterior, până la 7,85 milioane de tone, deşi suprafaţa cultivată s-a redus cu 3,3%.

În ciuda scăderii producţiei, exporturile de grâu românesc sunt estimate să se majoreze la 3,9 milioane de tone în sezonul iunie 2016-iunie 2017, de la 3,75 milioane de tone în sezonul actual.

Principalul client al României este Egiptul, cel mai mare importator mondial, care a cumpărat 600.000 de tone de grâu românesc doar în a doua jumătate a anului trecut.

Dintre exportatorii de la Marea Neagră, care sunt şi principalii competitori ai României, Rusia ar putea avea în acest an cea mai mare producţie din ultimii zece ani, după cea mai caldă iarnă din istorie.

Institutul rusesc pentru studii de piaţă în agricultură estimează o producţie de 62,5 milioane de tone în 2016, faţă de 61,8 milioane de tone anul trecut, mai arată News.ro.

Rusia a ajuns cel mai mare exportator mondial de grâu şi este principalul concurent al României pe piaţa egipteană.

În Ucraina, producţia de grâu va scădea anul acesta cu 20%, până la 19,8 milioane de tone, iar exporturile se vor reduce cu o treime, la 9,8 milioane tone, estimează UkrAgroConsult.

Pentru Bulgaria, producţia este estimată la circa 5 milioane de tone în 2016, nivel similar cu cel din anul trecut, în timp ce exporturile vor fi de 3,4 milioane de tone, cantitate apropiată de cea înregistrată în precedentul sezon.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri