Previziuni. De ce se vor scumpi tabletele, smartphone-urile şi gadgeturile chinezeşti în perioada următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tabletele, smartphone-urile, consolele de jocuri şi gadgeturile electronice importate din China s-ar putea scumpi în lunile următoare, ca urmare a trendului general de apreciere a dolarului american, a declarat, pentru „Adevărul“, Mihai Nichişoiu, analist pieţe financiare internaţionale în cadrul companiei de brokeraj Tradeville.

Alături de acestea, vor urma acelaşi trend şi alte produse importate din Asia, precum hainele sau încălţămintea.

„Pe 17 septembrie, Fed-ul, banca centrală a Statelor Unite, a ezitat să livreze prima majorare a dobânzii-cheie, dar toate declaraţiile oficiale făcute după această dată, inclusiv cele ale preşedintelui instituţiei, Janet Yellen, au reiterat că debutul ciclului de creştere a dobânzilor în SUA se poate întâmpla până la sfârşitul acestui an. Cel mai previzibil efect al acestei politici în pieţele financiare ar trebui să fie o apreciere suplimentară a dolarului american. Câtă vreme raportul dintre euro şi leu rămâne în echilibrul cu care ne-am obişnuit în ultimii ani, o apreciere globală a dolarului ar trebui să se traducă printr-o apreciere a acestuia în faţa leului românesc. Prin urmare, produsele ale căror preţuri sunt stabilite în dolari, inclusiv cele importate din China, ar trebui să se scumpească spre finalul anului“, a spus Nichişoiu.

În ceea ce priveşte cotaţiile petrolului, ţinând cont de situaţia actuală de piaţă, acestea ar trebui să rămână aproape de minimele recente, arată el. 

El a mai precizat că devalorizarea forţată recentă a yuanului a fost nesemnificativă şi că preţurile produselor importate din Asia de Sud-Est, inclusiv din China, sunt, de regulă, denominate în dolari. Aşadar, este probabil ca aceste produse să se scumpească în următoarea perioadă de timp.

Dolarul şi lira sterlină, vedete pe termen lung

Întrebat despre perspectivele dobânzilor în perioada următoare ca urmare a deciziilor Rezervei Federale, el a spus că acestea vor continua să fie mici pentru pe perioadă lungă de timp, dar că, pe termen mai lung, dintre valutele majore, dolarul american şi lira sterlină par cele mai atractive - întrucât economiile din SUA şi Marea Britanie „vor continua să strălucească“. 

Devalorizarea yuanului nu va influenţa marile proiecte româno-chineze

Legat de impactul devalorizării forţate a yuanului de către autorităţile de la Beijing asupra marilor proiecte comune derulate de companii din China în România, Nichişoiu a afirmat: „În ciuda problemelor de acasă, chinezii continuă să investească în afara graniţelor. De fapt, în prima jumătate a acestui an, investiţiile străine directe ale companiilor chineze au depăşit aşteptările, ajungând în unele cazuri la valori-record. Dacă proiectele româneşti sunt atractive, chinezii vor continua să investească sau să colaboreze cu firmele noastre“.

Statul român doreşte să construiască împreună cu investitori din China reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, un proiect de 6,4 miliarde de euro, hidrocentrala de la Tarniţa – care valorează 1,2 miliarde de euro, dar şi un grup termo pe lignit la Rovinari – investiţie de 847 de milioane de euro programată să înceapă anul viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite